Sibul: juhivahetus toob IRLile suuremaid muudatusi (2)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Sibul.
Priit Sibul. Foto: Liis Treimann

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) riigikogu fraktsiooni esimehe Priit Sibula sõnul ei tähenda 13. mail toimuv suurkogu erakonnale mitte ainult esimehe vahetust, vaid muudatusi ka valitsuses ja poliitikavaldkondades laiemalt.

Sibul kirjutas täna sotsiaalmeedias, et IRLi volikogu tegi eile konservatiivse valiku, ning avaldas lootust, et pärast järgmist suurkogu saab samamoodi öelda ka erakonna sisu ja uute juhtide kohta. Postimehe küsimusele, kas ta toetab erakonna uue esimehena Helir-Valdor Seedrit, vastas Sibul, et Seeder kindlasti vastab nendele kriteeriumidele, olles konservatiivseid väärtusi kandev inimene.

Tema sõnul ei ole uue juhi kandidaatidest jõutud erakonnas siiski veel rääkida, sest eile keskenduti volikogul teistele teemadele. Seetõttu on tema sõnul raske ka ennustada, kui suur võiks Seedri toetus erakonnas olla. «See sõltub ju lõpuks ka sellest, kui palju üldse kandidaate tuleb,» ütles ta.

Sibula sõnul oli Seeder eile oma võimaliku kandideerimise suhtes «üsna paljulubav». «Ma arvan, et on põhjust temaga suhelda ja ma kindlasti kavatsen seda ka ise teha nädala alguses,» ütles ta.

Sibul lisas, et 13. mail toimuvad juhivalimised ei tähenda erakonnale ainult esimehe vahetust. «Üsna loogiline on, et esimees peab oma ideede ja arusaamade realiseerimiseks veel mingeid muudatusi ellu kutsuma ja seda tõenäoliselt nii poliitikavaldkondades kui inimkoosseisus,» lausus ta, kuid lisas, et täna on natuke vara nendest teemadest konkreetselt rääkida. «Arvan, et nädala pärast on asjad juba selgemad.»

Seeder ütles eile pärast volikogu koosolekut ajakirjanikele, et ei ole esimeheks kandideerimist praeguseks otsustanud. Tema sõnul peavad lähinädalad näitama, kas talle tehakse kandideerimiseks ettepanek. «Kui toetus on nii väike, et ma ise enda kandidatuuri üles sean, siis ei ole mul lootust ka osutuda valituks, aga kui seda tehakse erakonna liikmete poolt ja erinevate erakonna ühenduste poolt, siis ma tõsiselt seda kaalun,» ütles ta.

Kaks aastat IRLi juhtinud Margus Tsahkna, kelle ettepanekuid volikogu eile ei toetanud, kinnitas, et ei kandideeri uuesti erakonna esimeheks. «Olen juba varem öelnud, et juhul kui mulle ei anta võimalust erakonna suurkogu kokku kutsuda ehk kõigi oma erakonna liikmetega rääkida ja anda neile võimalus muutuseks, siis ma ei kandideeri erakonna esimeheks enam tagasi ja soovin edu kõigile, kes vanade reeglite järgi, ilma muutusteta tulle lähevad,» ütles Tsahkna pärast volikogu koosolekut.

Üheks võimalikuks uue juhi kandidaadiks pakutud Marko Mihkelson sidus oma võimaliku kandideerimise varem samuti volikogu otsustega, öeldes, et on valmis juhtorganitesse kandideerima, kui volikogu võtab Tsahkna pakutud muudatusi tõsiselt. Eile õhtul kinnitas ka tema, et ei kavatse suurkogul juhtorganitesse kandideerida.

Ametlikult selguvad IRLi juhikandidaadid hiljemalt aprilli lõpuks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles