Eston Kohveri vangistamine ajendab seadusi muutma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitseinik Eston Kohver sisenemas kaitsepolitsei Lõuna osakonnas pressikonverentsile.
Kaitsepolitseinik Eston Kohver sisenemas kaitsepolitsei Lõuna osakonnas pressikonverentsile. Foto: Margus Ansu

Siseministeerium on seoses kaitsepolitseinik Eston Kohveri vangistamisega algatanud seadusemuudatuste väljatöötamiskavatsuse, mis reguleeriks töötajate sotsiaalse kaitse ja palga maksmise küsimused erijuhtudel.

Pärast Eston Kohveri vangistamist FSB poolt 5. septembril 2014. aastal kerkis küsimus, missugused on ebaseaduslikult võetud vabadusega teenistuja sotsiaalsed tagatised, märgib siseminister Andres Anvelt kolmapäeval kooskõlastusringile saadetud eelnõu väljatöötamiskavatsuses.

Kokku tekkis seoses Kohveri vangistamisega kümme lahendamist vajavat probleemi, milleks olid palga või töötasu maksmine, puhkus, avaliku võimu teostamise õiguse peatumine ja töötaja õigus keelduda töö tegemisest, sotsiaalsed tagatised hukkumise, surma ja töövõime vähenemise korral, teenistusstaaži arvutamine, varalise kahju hüvitamine, perekonnaliikmete tagatised, õppekulu hüvitamine, tööandja eluruumi kasutamine ja riiklik pension.

Avaliku teenistuse ametnike, töötajate, eriteenistujate ja vabatahtlike sotsiaalseid tagatisi ja teenistust reguleerivad kokku 13 seadust. Ministeeriumi kavandatavate muudatuste kohaselt täiendatakse seadusi kohustusega jätkata eriolukorda sattunud teenistujale või vabatahtlikule töötasu maksmist, vajadusel teenistujale või vabatahtlikule või nende perekonnaliikmetele hüvitise maksmist, teenistusstaaži jätkumiseks ja varalise kahju hüvitamiseks.

Seadusemuudatused tagaks ka ametniku ja vabatahtliku lähedastele kindluse, et kui ametnik või vabatahtlik satub eriolukorda, siis ei vähene perekonna sissetulek, näiteks võib perekond sattuda pangalaenu tagasimaksmisel raskustesse, kui ühe pereliikme sissetulek kaob. Samuti tagaks muudatused õigusselguse, kuna annavad ametiasutustele ja teistele asjassepuutuvatele asutustele õigusliku aluse ametnikule või vabatahtlikule sotsiaalsete tagatiste kindlustamiseks.

Seaduste muutmise väljatöötamise kavatsuse vajadus on ajendatud 5. septembril 2014. aastal toimunud sündmusest, kui Vene FSB töötajad võtsid Eesti territooriumil kinni Eesti kaitsepolitsei töötaja ning toimetasid ta Venemaale, kus talle esitati spionaažisüüdistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles