Lõuna-Hiina merel merehädas olnud Soome pere pääses maale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutijoonistus tormisest merest
Arvutijoonistus tormisest merest Foto: Panther Media/Scanpix

Aprilli alguses Lõuna-Hiina merel tormi tõttu merehätta sattunud Soome pere on nüüd oma purjekaga jõudnud Filipiinidele, kus nad jälle maad jalge all tunnevad.

Pere teatas tormi ja kõrgete lainete üleelamisest ning Filipiinidele jõudmisest oma matkablogis.

Kaart, millel on kujutatud Lõuna-Hiina merd / wikipedia.org
Kaart, millel on kujutatud Lõuna-Hiina merd / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Soomlaste Aasias seilamise puhkus sai ootamatu pöörde, kui ilmaolud järsku muutusid, hakkas puhuma tugev tuul, tekkisid kuni üheksameetrised lained ja sadas paduvihma.

Arvutijoonistus tormisest merest
Arvutijoonistus tormisest merest Foto: Panther Media/Scanpix

Pere tõmbas kaitserõivad ja päästevestid selga ning lasi purjekal tormis ja lainetuses triivida, kuna nad ei olnud võimelised alust juhtima.

Kaks täiskasvanut ja nende kaks teismelist last seilasid teraskattega 13-meetrisel purjekal. Torm tabas neid, kui nad olid teel Hongkongist Filipiinidele.

Pere võttis hätta sattudes kontakti Soome Turu merepäästekeskusega, andes oma asukohast teada. Neid üritas aidata ka Hongkongi merepääste, kuid kuna nad olid nende päästepiirkonnast väljas ja oli tugev torm, siis ei saanud päästjad eriti midagi nende heaks teha.

Torm kestis kolm päeva ja vaibus siis kiiresti, mis võimaldas soomlastel uuesti purjekat kontrollida ja Filipiinide poole seilama hakata.

Turu merepäästekeskus teatas siis meediale, et pereliikmed elasid tormi üle ja nendega on kõik korras.

Pere võttis Turu merepäästekeskusega viimati kontakti 7. aprillil, pärast seda oli mõni päev vaikust.

Nüüd teatasid soomlased päästjatele, et nad jõudsid Filipiinidele, kuid ka sinna purjetamine oli raske kastumus.

Nad lootsid jõuda Filipiinidele viie päevaga, kuid kulus kümme päeva, kuna lained olid ikka kõrged ja tuul ei olnud neile soodne.

Pärast karmi katsumust arvasid soomlased, et see jääb nende viimaseks pikaks seilamiseks, kuid kui olid Filipiinidel saanud end sooja duši all pesta ja sooja süüa, meeleolu muutus ning enam nad ei kaalu purjekast ja purjetamisest loobumist.

Lõuna-Hiina meri on osa Vaiksest ookeanist, olles põhjas ja läänes ümbritsetud Indohiina poolsaare, edelas Malaka poolsaare ja Sumatraga, kagus Kalimantaniga, idas Filipiinidega ja kirdes Taiwaniga.

Lõuna-Hiina meri, mille maksimumsügavus on 5560 meetrit, on ühenduses Andamani, Jaava ja Ida-Hiina merega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles