Kohus määras Edgar Savisaarele kohtuarstliku ekspertiisi (6)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar ning tema ustav toetaja, kunagine Lasnamäe vanem ja nüüdne riigikogu liige Olga Ivanova mullu augusti lõpus neid toetavasse linnaossa rajatud Tondiloo pargi avamisel.
Edgar Savisaar ning tema ustav toetaja, kunagine Lasnamäe vanem ja nüüdne riigikogu liige Olga Ivanova mullu augusti lõpus neid toetavasse linnaossa rajatud Tondiloo pargi avamisel. Foto: Alar Truu

Harju maakohus määras täna Edgar Savisaarele kohtuarstliku komisjoniekspertiisi.

Eksperdid peavad vastama küsimustele, kas Savisaar on parandamatult raskelt haigestunud ja kas ta on sel juhul võimeline osalema kriminaalmenetluses ja kandma karistust, teatas esimese ja teise kohtuastme pressiesindaja.

Savisaare kaitsja, vandeadvokaat Oliver Nääs esitas 21. märtsil toimunud eelistungil kohtule taotluse kriminaalasja lõpetamiseks oma kaitsealuse suhtes seoses sellega, et viimane on parandamatult haigestunud ega ole seetõttu võimeline kriminaalmenetluses osalema ega karistust kandma. Kaitsja esitas ühtlasi kohtule Savisaare terviseandmed ja nelja arsti antud hinnangud.

Kohus leidis, et kuigi spetsialistid on esitanud seisukohti, et kohtumenetlusega võivad kaasneda Savisaare tervisele suured riskid, on osa hinnangutest tõenäolised. Kohtule aga ei piisa menetluse lõpetamise otsustamiseks pelgalt oletusest, et kohtumenetlus võib tuua endaga kaasa parandamatult haigestunud süüdistatava jaoks kõrgeid terviseriske. On ilmne, et kohtumenetluse käigus võib süüdistatava tervislik seisund muutuda, kuna see on stressirohke ja väsitav. See ei tähenda aga automaatselt, et süüdistatav ei ole võimeline kohtumenetluses osalema.

Edgar Savisaarel on diagnoositud mitu haigust ja lisaks liikumispuue. Seetõttu on kohtu hinnangul põhjendatud komisjonilise ekspertiisi määramine. Ekspertiisi viivad tulenevalt seadusest läbi Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi (EKEI) eksperdid.

Kohus nõustus kaitsja taotletud kolmest ekspertidele esitatavast küsimusest kahega. Kaitsja soovis küsida lisaks ka seda, kuidas võib pikaajalises kohtumenetluses osalemine, sealhulgas enda aktiivne kaitsmine kohtuistungitel mõjutada Savisaare terviseseisundit. Kohtu hinnangul ei ole nimetatud küsimus asjakohane ja eeldab ekspertidelt oletuslikku vastust, mille alusel ei saa kohus otsustada, kas menetlust välistav asjaolu esineb või mitte.

Kriminaalmenetluse välistab seaduse järgi see, kui süüdistatav on parandamatult haigestunud ega ole seetõttu võimeline kriminaalmenetluses osalema ega karistust kandma.

Tänane kohtumäärus ei ole vaidlustatav.

EKEI peab kohut teavitama orienteeruvast ekspertiisiakti valmimise ajast esimesel võimalusel.

Kohus teeb ülehomme teatavaks järgmise määruse, mille sisu on kas süüdistatavate kohtu alla andmine koos menetluspoolte esitatud taotluste lahendamisega või süüdistusakti tagastamine prokuratuurile.

Riigiprokuratuur on esitanud Edgar Savisaarele süüdistuse korduvas suures ulatuses altkäemaksuga nõustumises ja vastuvõtmises, suures ulatuses toime pandud rahapesus, suures ulatuses ja korduvalt toime pandud omastamises ning suures ulatuses erakonnale keelatud annetuse vastuvõtmises. Samas kriminaalasjas on süüdistus esitatud ka Alexander Kofkinile, Vello Kunmanile, Villu Reiljanile, Hillar Tederile, Kalev Kallole, Aivar Tuulbergile, Priit Kutserile ja MTÜ-le Eesti Keskerakond.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles