Fotod: Jakuutia laika on Eestis nii haruldane, et seda pole ametlikult tunnustatudki

Eva-Lotta Kivi
, kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Jakuutia laikad. Paremal koerakasvataja Reet Sisask.
Pildil Jakuutia laikad. Paremal koerakasvataja Reet Sisask. Foto: Jaanus Lensment

Kui retriivereid või labradore võib näha peaaegu igas teises kodus, siis Jakuutia laikasid on Eestis vaid kolm. Tegu on Eesti mõistes lausa nii haruldase koeratõuga, et seda ei ole veel ametlikult tunnustatudki. 

Üks kolmest Jakuutia laikast on koerakasvatajal Reet Sisaskil. «Mulle on alati meeldinud erilised koerad. Kui ma ühel päeval internetis Jakuutia laikat nägin, siis teadsin kohe, et selle koera pean ma võtma,» meenutab naine. 

Sisaski Jakuutia laika on hetkel neljakuune. Naine iseloomustab teda sõnadega: aktiivne ja suur kaevaja. «Tegu on veokoeraga ja sellepärast sobib see koeratõug eelkõige aktiivsele inimesele. Arvestada tuleb ka sellega, et nad kaevavad su aia auke täis,» rõhutab ta.

Jakuutia laikad muudab eriliseks veel see, et neil esineb helesinist silmavärvi: «Mõnel neist on ka pruunid silmad, kuid mul õnnestus saada helesiniste silmadega kutsikas,» on koerakasvataja õnnelik.  

Sisask tegeleb aktiivselt ka Alaska malamuutide kasvatamisega, kes on samuti veokoerad: «Kui ma seitseteist aastat tagasi nende kasvatamisega algust tegin, oli neid Eestis vaid neli. Nüüd on Alaska malamuute Eestis juba päris palju. Äkki läheb Jakuutia laikadega samamoodi.» 

Jakuutia laikad saavad Eestis tõutunnistuse juunis. «See tähendab, et suvel saame juba näitustest osa võtta,» loodab Sisask. 

Jakuutia laikad. Foto:
Jakuutia laikad. Foto: Foto: Eva-Lotta Kivi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles