ÜRO Julgeolekunõukogu hääletab Süüria keemiarünnaku uurimise üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia, Prantsusmaa ja USA esitasid teisipäeval ÜRO Julgeolekunõukogule uue resolutsioonikava, milles nõutakse keemiarünnaku uurimist Süürias.
Suurbritannia, Prantsusmaa ja USA esitasid teisipäeval ÜRO Julgeolekunõukogule uue resolutsioonikava, milles nõutakse keemiarünnaku uurimist Süürias. Foto: Luiz Roberto Lima/Pacific/SIPA/Luiz Roberto Lima/Pacific/SIPA

ÜRO Julgeolekunõukogu hääletab kolmapäeval resolutsioonikava üle, milles nõutakse Süüria valitsuselt täielikku koostööd eelmise nädala keemiarünnaku uurimisel Idlibi provintsis, teatasid USA diplomaadid.

Suurbritannia, Prantsusmaa ja USA esitasid teisipäeval ÜRO Julgeolekunõukogule uue resolutsioonikava, milles nõutakse arvatava keemiarünnaku uurimist Süürias. Uurimist on neist eraldi nõudnud ka Venemaa.

"Uus resolutsioonikava nõuab täielikku koostööd uurimisega," kirjutas Suurbritannia suursaadik Matthew Rycroft teisipäeval Twitteris.

Idlibi provintsis leidis 4. aprillil mässuliste kontrolli all olevas Khan Sheikhuni linnas aset arvatav keemiarünnak, mis nõudis 87 tsiviilisiku, nende seas 31 lapse elu.

Rünnakus süüdistatakse Assadi režiimivägesid. Damaskus eitab seotust juhtunuga.

Vene president Vladimir Putin avaldas teisipäeval arvamust, et olukord Süüria keemiarünnakuga meenutab 2003. aastat, mil USA esitles justkui Iraagist avastatud keemiarelva.

"See meenutab kangesti 2003. aasta sündmusi, mil USA esindajad esitlesid ÜRO Julgeolekunõukogus justkui Iraagist avastatud keemiarelva. Sellele järgnes Iraagi sõjakampaania, mis päädis riigi hävitamisega, terroriohu suurenemisega ja Islamiriigi ilmumisega rahvusvahelisele näitelavale," vastas Putin pressikonverentsil pärast läbirääkimisi Itaalia presidendiga Interfaxi küsimusele, lisades, et sama toimub ka praegu ja "partnerid noogutavad takka".

"Sellega seoses meenuvad meie suurepärased kirjanikud Ilf ja Petrov. Tahaks öelda: "Igav on, tüdrukud, oleme seda juba näinud."

President ütles, et Moskva kavatseb pöörduda ÜRO Haagi struktuuri poole, et väidetavat keemiarelva kasutamist Süüria Idlibi provintsis üksikasjalikult uuritaks.

"Arvame, et iga sedalaadi ilming on väärt üksikasjalikku uurimist. Kavatseme ametlikult pöörduda ÜRO Haagi vastavasse struktuuri ja kutsuda maailmaorganisatsiooni seda lugu põhjalikult uurima," sõnas president.

Putini hinnangul saaks sellise uurimuse tulemusel võtta vastu "kaalutletud otsuse".

Vene kindralstaap teatas teisipäeval, et Süüria võimud on valmis lubama sõltumatud asjatundjad Shayrati õhujõudude baasi, mis langes USA raketirünnaku ohvriks.

"Me nõuame Süüria õhujõudude niinimetatud Khan Shaykhuni keemiarünnaku üksikasjalikku uurimist," ütles Vene kindralstaabi operatiivpeavalitsuse ülem kindralleitnant Sergei Rudskoi.

"Oleme valmis pakkuma ükskõik milliseid võimalusi, et tagada julgeolek ja lubada Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni sõltumatud asjatundjad ekspertiisi tegemiseks Shayrati lennuväljale," ütles Rudskoi.

"Süüria võimud teatasid ka omalt poolt valmidusest lubada asjatundjad sellele lennuväljale ja aidata kõigiti nende tööle kaasa," kinnitas ta.

"Asjatundjad teavad: keemiarelva jälgi ei ole võimalik varjata," sõnas Rudskoi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles