Igahommikune doping: kas kofeiin lisatakse uuesti keelatud ainete nimekirja? (3)

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvi.
Kohvi. Foto: Instagram/Instagram

DOPING. Norra sporditeadlaste sõnul on maailma populaarseim erguti kofeiin nii tugeva mõjuga, et tippsportlased saavad selle tarvitamisest suurt kasu. Ehk isegi nii suurt, et rahvusvaheline antidopinguagentuur (WADA) võiks mõelda, kas mitte lisada kofeiin uuesti keelatud ainete nimekirja.

Norra teadlane Hans Kristian Stadheim ütles Dagbladetile, et 30 minutit kestva võistluse ajal suurendab kofeiin sportlase võimekust kahe kuni kolme protsendi võrra. «Tipptasemel on see tohutu erinevus. Näiteks võib see pooletunnise võistluse jooksul anda minutilise edumaa,» lausus Stadheim. Et kofeiin korralikult toimima hakkaks, tuleks tema hinnangul ära juua umbes neli tassi kohvi, sõltuvalt kehakaalust.

«Efekt ei muutu, kui kohvi kogust suurendada neljalt tassilt kaheksale. Küll võivad nii suured doosid olla tervisele ohtlikud,» lisas Stadheim.

Kofeiin on aegade jooksul olnud kord sees-, kord väljaspool keelatud ainete nimekirja. Viimati tehti suur muudatus 2004. aastal, kui see kustutati nimekirjast, aga jäeti n-ö jälgitavate ainete nimekirja, sest uued avastused võivad WADA seisukohti muuta. Varem loeti ligi kahe aastakümne jooksul sportlast dopingupatuseks, kui tema uriinist leiti kofeiini rohkem kui 12 mikrogrammi milliliitri kohta.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles