Lauri näeb valitsuse prognoosis asjatut optimismi

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Lauri.
Maris Lauri. Foto: Liis Treimann

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Maris Lauri peab rahandusministeeriumi eelarveprognoose, eeskätt aga järgmise aasta aktsiisimaksude laekumist, üksnes soovunelmaks.

Rahandusministeerium langetas selle aasta majanduskasvu prognoosi sügisese majandusprognoosiga võrreldes 0,1 protsendipunkti võrra, 2,4 protsendile, kuid ootab järgmiseks aastaks juba 3,1-protsendilist kasvu. Ministeerium loodab järgmisel aastal koguda kütuseaktsiisi 33 miljonit eurot, alkoholiaktsiisi 102 miljonit eurot ja ettevõtete tulumaksu 145 miljonit eurot rohkem kui tänavu.

Lauri nõustus, et kuigi majandus kasvab ja sellega koos ka maksulaekumine, on need prognoosid siiski ulmelised, mis kajastavad kas soovunelmaid või uusi maksutõuse.

Endine rahandusminister seadis oma blogis kahtluse alla ka selle, et jõustumata maksutõusude (lubatud maksutõusud, mis hakkavad peagi kehtima) pealt loodab riik teenida 214 miljonit eurot.

«Kas see on ka realistlik? Teiste riikide praktika osutab sellele, et väga spetsiifilised maksud, nagu näiteks suhkrujookide maks, ei too erilisi tulusid, küll aga administreerimiskulusid ja maksupettusi,» kirjutas ta.

Lauri tõi välja ka selle, et järgmiseks aastaks planeeritud 400 miljoni eurone eelarvepuudujääk on liiga suur. «See on enam kui 2008. aastal, 2009. aastast rääkimata. Kas on ikka arukas ajal, mil majandusolud paranemas, sealjuures varem oodatust kiiremini, eelarvet ajada nii suurde puudujääki? Kus on siin vastutustundlikkus? Mina seda ei näe,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles