Juubeliaasta avapäev kulmineerub Kurgjal

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti riigi sünniprotsessi alguseks peetakse Eestimaa ja Põhja-Liivimaa ühendamist 1917. aastal. Sel pühapäeval on aktiivsed inimesed oodatud üheksasse sihtkohta jõudvale rahvamatkale, et üheskoos sümboolselt kaardilt omaaegne kubermangupiir kustutada. Õhtul antakse Eesti juubeliaastale suur avapauk Kurgja talumuuseumis (pildil).
Eesti riigi sünniprotsessi alguseks peetakse Eestimaa ja Põhja-Liivimaa ühendamist 1917. aastal. Sel pühapäeval on aktiivsed inimesed oodatud üheksasse sihtkohta jõudvale rahvamatkale, et üheskoos sümboolselt kaardilt omaaegne kubermangupiir kustutada. Õhtul antakse Eesti juubeliaastale suur avapauk Kurgja talumuuseumis (pildil). Foto: ELMO RIIG / EV100

Eeloleva pühapäeva õhtul avatakse Sakala asutaja Carl Robert Jakobsoni talumuuseumis Kurgjal Eesti Vabariigi 100. aastapäeva pidustused, mis kestavad 2020. aastani. Enne seda kustutavad matkajad sümboolselt maakaardilt omaaegse kubermangupiiri, mis eraldas Eestimaad Põhja-Liivimaast.

Juubeliaasta toimkonna teatel lähevad omaaegset kubermangupiiri vallutama üksnes väikesed eriettevalmistusega rühmad, sest see ligi 400-kilomeetrine tee Peipsi järvest Tõstamaani on kohati raskesti läbitav ja puudutab looduskaitsealasid, kus pesitsevaid haruldasi linnuliike pole lubatud häirida.

Kõik ülejäänud aktiivsed inimesed saavad osalemiseks valida kunagise piirijoone lähikonnas 18 rahvamatka marsruudi vahel, mis toovad mööda väiksemaid ja suuremaid teid üheksasse kogunemispaika. Kohtadeks, kuhu suurt matkajate hulka oodatakse, on Avinurme, Sadala, Päinurme, Oisu, Lelle, Kurgja, Järvakandi, Lõpe ja Tõstamaa. Igasse sihtpunkti matkatakse mööda kaht marsruuti. Need läbivad mitmesuguseid maastikke ning tarvitavad eri tüüpi teid alates asfalteeritud teedest ja lõpetades metsaradadega. Muu hulgas saavad huvilised valida teekonda pikkuse järgi. Nii näiteks saab kõige lühema, kolmekilomeetrise matka läbi teha lapsevankriga või ratastoolis. Mõnele pikemale marsruudile on seevastu kõige paslikum minna hoopis jalgrattaga. On ka üks kanuumatk.

Pange varakult kirja

Täpsem teave rahvamatkade kohta on Eesti Vabariik 100 ametlikus veebikodus ev100.ee. Samal lehel saab end osalejana kirja panna. Eelregistreerimine kindlale marsruudile tagab stardipunktis nimelise kaelakaardi ja kogunemispaigas kausi sooja suppi.

Kõik üheksa kogunemispaika on rahvamajade juures, mistõttu suudavad need vastu võtta piiratud arvu külalisi – väiksemad paarsada, suuremad poole rohkem. Seegi on põhjus, miks korraldustoimkond palub tulijatel end kindlasti varem registreerida, samamoodi, nagu seda on harjutud tegema suurte rahvaspordiürituste puhul.

Lõppeb peoga

Piirimatkajate kulgemist vahendab rahvusringhääling nii oma veebiportaalis kui ka tele-eetris. Hetkel, mil lõpetab viimane piirimeeskond, kustub ETV stuudioekraanil ka viimane piirilõik. See on riigi juubeliaasta avapäeva tipphetk, mille järel algusega kell 17.45 astuvad Kurgja talumuuseumis peetaval lühipeol üles suvise noorte laulu- ja tantsupeo kollektiivid, sidudes ühte EV100 avasündmuse sõnumi «Meie maa» ning noorte endi sõnastatud laulupeolubaduse «Mina jään». Ühtlasi pöördub Kurgjalt eestimaalaste poole president Kersti Kaljulaid.

ERR teeb kontserdist otseülekande. Samal ajal vahendab Sakala digileht kohapealt vahetuid peo- ja matkamuljeid.

Päeva lõpetuseks on inimesed kõikjal Eestis oodatud süütama lõkkeid ehk südametulesid.

KUIDAS KAASA ELADA?

Eesti Vabariigi juubeliaasta avaüritusele on võimalik kaasa elada mitut moodi.

• Sakala digileht vahendab pühapäeval muljeid nii matkaradadelt kui Kurgja talumuuseumis peetavalt peolt. Samuti on tähtsa päeva puhul eriprogramm ETV eetris.

• Nutitelefoni kasutajatele on loodud spetsiaalne EV100 äpp, kus saab kokku panna oma EV100 kava.

• Sel pühapäeval nutiäpis südamenuppu vajutades on võimalik virtuaalselt anda märku, et hoolid oma Eestimaast. Kõik lendu lastud südamed kuvatakse inimeste asukoha järgi ETV ekraanil.

• Need, kellel nutitelefoni pole, saavad oma asukohast märku anda, helistades tasuta numbril 800 8100 või vajutades südamega nuppu veebilehel ev100.telia.ee.

• Kõik Eesti inimesed on oodatud pühapäeva õhtul süütama pere, sõprade või kogukonna ringis lõket, et valgustada sümboolselt teed läbi kevade XII noorte laulu- ja tantsupeo poole ning tähistada Eesti riigi juubeliaasta algust.

Allikad: Sakala/ev100.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles