Autovedajad soovivad maksuvabastust välismaa haagistele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestit läbivad mitmed veoautod.
Eestit läbivad mitmed veoautod. Foto: Sille Annuk

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ja Eesti Rahvusvaheliste Autovedude Assotsiatsioon (ERAA) soovivad seadusemuudatust, millega ei maksustaks enam autorongina veoautosid, mille koosseisus olevad haagised kuuluvad välisriigi isikule ja millega tehakse vedusid üksnes välismaal.

Raskeveokimaksu seaduse kohaselt on raskeveokimaksuga maksustatav veoautost ja ühest või enamast haagisest koostatud 12-tonnise või suurema registri või täismassiga autorong, mille veoauto on registreeritud liiklusregistris.

See tähendab ka, et autorong, mille veoauto on registreeritud Eesti liiklusregistris, aga haagised mujal Euroopa Liidu liikmesriigis, kuulub maksustamisele Eestis. "Seda ka siis, kui vedusid teostatakse teistes liikmesriikides ja teises liikmesriigis registreeritud haagisega," kirjutavad koja peadirektor Mait Palts ja ERAA peasekretär Toivo Kuldkepp rahandusminister Sven Sestrile.

Kaubanduskoda ja ERAA on seisukohal, et selline seaduse tõlgendus ei ole kooskõlas raskeveokimaksu seaduse mõttega, kuna seaduse kohaselt seisneb maksu mõte ja eesmärk selles, et koos teiste maanteetranspordi maksustamise süsteemi kuuluvate maksudega peab see aitama katta teede ja tänavate korrashoiuks, arenguks, liikluse korraldamiseks ja järelevalveks tehtavaid kulutusi.

Samas Eestis maksustatakse ka autorongi, mis koosneb veoautost ja ühest või enamast haagisest, Eestis registreeritud veoauto autorongina ka siis, kui sellega veetakse välisriigis sellist haagist, mis kuulub välismaa ettevõtjale ning on juba välisriigi registrisse kantud ja seeläbi tõenäoliselt ka välisriigis maksustatud, märgivad Palts ja Kuldkepp.

"Maksu üldine eesmärk on katta teede korrashoiuga seotud kulutusi ja seega peaks maksustatama sõidukeid, mis konkreetse riigi teid kasutavad. Eesti teedel mittekasutatava haagise maksustamine sellisele eesmärgile ei vasta," kirjutavad nad.

Seetõttu teevad koda ja assotsiatsioon ettepaneku mitte maksustada veoautot autorongina, kui liiklusregistrisse kantud andmete kohaselt tehakse autorongi koosseisus olevate haagistega vedusid üksnes välismaal ja haagised kuuluvad välisriigi isikule ning on registreeritud välisriigi registris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles