Palestiina üksus võttis kontrolli Liibanoni rahutus põgenikelaagris

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsusambad markeerisid sel 9. aprillil tehtud fotol kokkupõrkeid islamistide ja Palestiina Fatah' üksuste vahel Ain al-Hilweh' palestiina põgenikelaagris. Ain al-Hilweh laager asub Lõuna-Liibanoni sadamalinna Sidoni lähistel ja on ühtlasi suurim palestiina põgenikelaager Liibanonis.
Suitsusambad markeerisid sel 9. aprillil tehtud fotol kokkupõrkeid islamistide ja Palestiina Fatah' üksuste vahel Ain al-Hilweh' palestiina põgenikelaagris. Ain al-Hilweh laager asub Lõuna-Liibanoni sadamalinna Sidoni lähistel ja on ühtlasi suurim palestiina põgenikelaager Liibanonis. Foto: Reuters / Scanpix

Palestiina erinevate rühmituste ühine julgeolekuüksus sisenes neljapäeval Lõuna-Liibanonis asuvasse Ain al-Hilweh' palestiinlaste põgenikelaagrisse, tehes lõpu ligi nädal kestnud kokkupõrgetele äärmuslastest võitlejatega, ütles üksuse komandör.

Tulevahetused, milles hukkus üheksa ja sai vigastada enam kui 50 inimest, sundisid paljusid põgenema oma kodudest Liibanoni suurimas palestiinlaste põgenikelaagris. Laagris ja selle lähistel olid päevi suletud ka koolid ja poed.

Tundmatuks jääda soovinud komandöri sõnul sisenes sajast võitlejast koosnev palestiinlaste julgeolekuüksus laagrisse pärast kolmapäeva öösel kehtima hakanud vaherahu.

Liibanoni armee ei sisene aastal 1948 loodud laagrisse seoses vastavasisulise kauase kokkuleppega.

Vaenutegevus puhkes reede hilisõhtul, kui palestiinlaste rühmitused alustasid Ain al-Hilweh's ulatuslikku operatsiooni, mille eesmärgiks oli kärpida kohaliku islamistide seltskonna mõjuvõimu. Viimaseid seostatakse tagaotsitava võitleja Bilal Badriga.

Komandöri sõnul keeldus Badri alistumast palestiina julgeolekujõududele, kes oleksid ta seejärel Liibanoni võimudele üle andnud.

Liibanoni võimud otsivad Badrit taga seoses terrorismikahtlustusega, tulirelvaseaduse rikkumisega ning samuti tema kuulumisega relvarühmitusse, ütles Liibanoni julgeolekuallikas.

Uudisteagentuuri AFP korrespondendi sõnul sai laager lahingutegevuses tõsiselt kannatada. Ta lisas, et mõned elanikud jäid tulevahetuste tõttu ka oma kodudesse lõksu.

ÜRO Palestiina põgenike agentuur UNRWA tervitas olukorra rahunemist.

Ain al-Hilweh on kõige tihedama asustusega palestiina põgenikelaager Liibanonis ning seal tegutseb ka rida erinevaid relvaüksuseid, kelle hulgas on ka äärmusrühmitusi. Viimaste omavahelised kokkupõrked on põhjustanud laagriasukatele palju peavalu.

Liibanoni julgeolekujõud ei sisene palestiina põgenikelaagritesse kogu Liibanoni territooriumil. Laagrites peavad korda palestiinlaste erinevate rühmituste ja poliitiliste jõudude ühendkomitee julgeolekujõud.

Ain al-Hilweh's elab AFP andmetel umbes 61 000 palestiinlast, teiste seas ka ligi 6000 Süüria kodusõja eest põgenenut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles