USA saadab kümned sõjaväelased Somaaliasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia sõjaväeline juhtkond.
Somaalia sõjaväeline juhtkond. Foto: Farah Abdi Warsameh/AP

USA armee saadab kümned regulaarvägede sõdurid Somaaliasse viimase paarikümne aasta suurimale missioonile selles riigis.

USA viis oma sõjaväelased Somaaliast välja 1993. aastal pärast seda, kui pealinnas Muqdishos tulistati alla kaks Ühendriikide helikopterit ja ameerika sõdurite surnukehasid lohistati mööda tänavaid.

USA Aafrika väejuhatus ütles reedel, et sõjaväelased annavad logistilist väljaõpet Somaalia armeele, mis peab lahinguid äärmusrühmitusega al-Shabaab.

USA on viimastel aastatel saatnud mõned eriväelased ja sõjalised nõunikud Somaaliasse ning president Donald Trump kiitis hiljuti heaks Ühendriikide laiendatud sõjalise rolli selles riigis. See hõlmab ka jõulisemaid rünnakuid al-Shabaabi vastu.

Trump andis märtsikuus armeele lisavolitusi õhurünnakuteks islamistide vastu Somaalias, mida Pentagon oli juba mõnda aega taotlenud, teatasid võimuesindajad. Trumpi otsus andis armeele õiguse sooritada õhurünnakuid ilma kõrgema taseme heakskiiduta ning võimaldab tõhusamalt toetada Somaalia ja Aafrika Liidu vägesid. Otsustusvabadust sai eelkõige juurde USA Aafrika väejuhatuse (AFRICOM) ülem kindral Thomas Waldhauser.

"President kiitis heaks kaitseministeeriumi ettepaneku võimaldada tõhusamat toetust Aafrika Liidu vägedele ja Somaalia julgeolekujõududele," ütles Pentagoni eestkõneleja mereväekapten Jeff Davis.

"Kõnealune lisatoetus tagab, et Al-Shabaabile ei jää enam ühtegi turvalist varjupaika, kust korraldada rünnakuid USA kodanike või Ühendriikide huvide vastu regioonis," lisas Davis.

Aafrika Liidu väed tõrjusid terrorivõrgustikuga Al-Qaeda seotud Al-Shabaabi pealinnast Muqdishost välja 2011. aasta augustis, ent mässuliste kontrolli all on endiselt mitu maapiirkonda ning nad on võimelised korraldama rünnakuid linnakeskustes.

Ühendriigid on korraldanud viimastel aastatel Al-Shabaabi liidrite vastu Somaalias ridamisi droonirünnakuid. 2014. aasta septembris hukkus USA droonilöögis äärmusrühmituse juht Ahmed Abdi Godane. Märtsi alguses sai Aafrika Liidu ja Somaalia üksuste rünnakus äärmusrühmituse laagrile surma vähemalt 57 mässulist.

Samal ajal seisab 12 miljoni elanikuga Somaalia silmitsi kolmanda näljahädaga 25 kodusõja- ja anarhia-aasta jooksul.

2011. aasta näljahäda nõudis Somaalias vähemalt 260 000 inimese elu. Praegu vajab Somaalias hädasti humanitaarabi 6,2 miljonit inimest.

USA kaitseminister Jim Mattis väisab järgmisel nädalal Lähis-Ida ja Aafrikat, et kohtuda USA liitlastega regioonis, teatas reedel Pentagon. Mattis käib muu hulgas ära Saudi Araabias, Egiptuses, Iisraelis, Kataris ja Djiboutis. Veel pole teada, kas Mattis külastab ka Somaaliat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles