USA: Põhja-Korea välja tulistatud rakett plahvatas peaaegu kohe (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea reedene sõjaväeparaad Pyongyangis.
Põhja-Korea reedene sõjaväeparaad Pyongyangis. Foto: Damir Sagolj/Reuters/Scanpix

Põhja-Korea tänane raketikatsetus ebaõnnestus, teatasid Lõuna-Korea kaitseministeerium ja Ameerika Ühendriikide armee.

Teade Põhja-Korea raketikatsetusest Lõuna-Koreas Soulis teleekraanil. Foto: Ahn Young-joon/AP/SCNAPIX
Teade Põhja-Korea raketikatsetusest Lõuna-Koreas Soulis teleekraanil. Foto: Ahn Young-joon/AP/SCNAPIX Foto: Ahn Young-joon/AP

«Põhja-Korea tulistas Sinpo lähedal asuvas Hamkyongi maakonnas varahommikul välja tundmatut tüüpi raketi, kuid meie andmetel selle start ebaõnnestus,» kirjutati Lõuna-Korea kaitseministeeriumi teates.

Samuti kutsus Lõuna-Korea president kokku rahvusliku julgeolekunõukogu kohtumise, et arutada julgeolekuolukorda.

USA armee teatel hävines ballistiline rakett riigi idaosas Sinpos asuvas stardipaigas. Esialgu pole teada, mis raketiga oli tegu. «Rakett lendas õhku peaaegu kohe,» ütles USA mereväe komandör Dave Benham uudisteagentuurile Reuters.

USA: ähvardamine ei saa jätkuda

H.R. McMaster. Foto: Susan Walsh/AP/SCANPIX
H.R. McMaster. Foto: Susan Walsh/AP/SCANPIX Foto: Susan Walsh/AP

USA kaitseminister James Mattis teatas, et Ühendriikide president Donald Trump ja tema meeskond on ebaõnnestunud raketikatsetusega kursis. «Presidendil pole lisakommentaare,» lisas Mattis uudisteagentuuri AP vahendusel.

USA presidendi rahvusliku julgeoleku nõunik H.R. McMaster ütles täna, et rahvusvaheliselt on jõutud kokkuleppele, et Põhja-Korea ähvardav käitumine ei saa enam jätkuda. McMasteri sõnul toetab seda ka Põhja-Korea peamine liitlane Hiina.

«Ma arvan, et nüüdseks on rahvusvaheline konsensus, mille taga on ka hiinlased ja Hiina juhtkond, et see olukord lihtsalt ei saa enam jätkuda,» ütles McMaster uudistekanalile ABC. «Seega on meil aeg astuda kõiki samme, mida me saame, et püüda lahendada seda rahumeelselt nii, et me jõua sõjalise lahenduseni,» lisas McMaster.

McMasteri sõnul on president Trump teinud selgeks, et ta ei luba tuumarelva omaval Põhja-Korea režiimil seada ohtu USAd ja selle piirkondlikke liitlasi.

Piirkonda saadetud USA lennukikandja Carl Vinson. Foto: Scanpix/SCANPIX
Piirkonda saadetud USA lennukikandja Carl Vinson. Foto: Scanpix/SCANPIX Foto: SCANPIX/REUTERS

Kardetakse tuumakatsetust

Pinged Põhja-Korea ümber on taas tõusnud seoses Pyongyangi lubadusega korraldada lähiajal järjekordne tuumakatsetus. Osa analüütikuid on arvanud, et katsetus võib toimuda 25. aprillil, mil Põhja-Koreas tähistatakse armee asutamise aastapäeva.

USA president Donald Trump tegi kuu alguses avalduse, milles ta lubas Põhja-Korea tuumaohuprobleemi lahendada. See on kaasa toonud spekulatsioonid, et USA võib Põhja-Korea vastu kasutada sõjalist jõudu.

USA allikate teatel kaalutakse sõjalist vastusammu Põhja-Koreale, mille võimud teatasid hiljuti, et nad on valmis sõjaks Ühendriikidega. USA on saatnud piirkonda ka oma lennukikandja ning peab koos Lõuna-Koreaga sõjalisi õppusi.

Põhja-Korea võimud süüdistavad USAd provokatsioonis ja hoiatavad sõjaliste vastusammudega. «Me oleme valmis totaalsele sõjakuulutusele vastama totaalse sõjakuulutusega,» ütles eile Põhja-Korea sõjaväehierarhias riigi liidri Kim Jong-uni järel tähtsuselt teiseks meheks peetav Choe Ryong-Hae. «Me oleme tuumarünnaku puhul valmis andma vastulööki tuumarünnakutega meie stiilis.»

USA asepresident Mike Pence Souli kalmistul. Foto: KIM HONG-JI/REUTERS/SCANPIX
USA asepresident Mike Pence Souli kalmistul. Foto: KIM HONG-JI/REUTERS/SCANPIX Foto: KIM HONG-JI/REUTERS

USA asepresident saabus Lõuna-Koreasse

Põhja-Korea raketikatsetus toimus päeval, mil Lõuna-Koreasse saabus visiidile Ameerika Ühendriikide asepresident Mike Pence, kelle jaoks on Lõuna-Korea esimene peatuspaik tema Aasia turneel.

Täna käis Pence koos pere ning USA ja Lõuna-Korea sõduritega ülestõusmispühade jumalateenistusel ning külastas Souli riiklikku surnuaeda, kus asetas pärja Korea sõjas hukkunutele.

Sagedased raketikatsetused

Põhja-Korea raketikatsetused on tavalised, kuid enamasti lennutakse välja lühimaarakette. Viimane, samuti ebaõnnestunud raketikatsetus toimus selle kuu alguses, kui Sinpost väljatulistatud Scud-tüüpi raketi üle kaotati kontroll ja see kukkus ookeani.

Viimase viie aasta jooksul on Põhja-Korea korraldanud mitukümmend raketi- ja kolm tuumakatsetust, muu hulgas ka väidetava vesinikupommikatsetuse mullu jaanuaris. Kokku on Põhja-Korea korraldanud viis tuumakatsetust.

Esimese raketikatsetuse USA presidendi Donald Trumpi jaanuaris alanud ametiajal korraldas Põhja-Korea veebruaris, kui Ühendriikides viibis visiidil Jaapani peaminister Shinzō Abe.

Selle kuu alguses tehtud ebaõnnestunud raketikatsetuse tegi Põhja-Korea Hiina presidendi Xi Jinpingi ja Trumpi kohtumise eel.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un koos sõjaväelastega
Põhja-Korea liider Kim Jong-un koos sõjaväelastega Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Tahavad Ameerikani küündivat raketti

Jaanuaris hoiatas Armsaks Austatuks Marssaliks nimetatud Põhja-Korea liider Kim Jong-un, et Põhja-Korea armee hakkab peagi katsetama mandritevahelist raketti, mis suudab toimetada lõhkepea Ameerikani.

Kim ütles uusaastapöördumises uudistaegentuuri AFP vahendusel, et tema kodumaa on mandritevahelise ballistilise raketi katsetamise ettevalmistustes jõudnud viimastesse etappidesse.

«Seda ei juhtu,» kirjutas Trump toona Twitteris vastuseks Kimile, kes on öelnud, et Põhja-Korea ei kõhkle andmast ennetavat tuumalööki, kui riigi suveräänsus on ohus.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles