Galerii: Hodorkovski püüdis Tallinnas Vene meedia tähelepanu

Georgi Beltadze
, arvamusportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene ärimees ja president Vladimir Putini suurim kriitik Mihhail Hodorkovski andis täna keskpäeval Tallinnas väikese pressikonverentsi, milles ta teatas liikumise Avatud Venemaa juhtimises toimunud muudatustest. Nii kui tuntud opositsionäär andis sõnajärje organisatsiooni teistele juhtivliikmetele ja läks ära, lahkus ka enamik idanaabri meediakanaleid ürituselt.

Hodorkovski teatas oma lühikeses kõnes, et ta ei ole enam Avatud Venemaa juht. Nimelt valiti eile Tallinnas hotellis Radisson Park Inn toimunud konverentsil opositsioonilise organisatsiooni uueks esimeheks Aleksandr Solovjov.

Solovjov on noor Vene poliitik. Enne, kui ta liitus Avatud Venemaaga, oli ta riigiduuma VI koosseisu kuulunud saadiku Dmitri Gudkovi abiline. Gudkov, muide, jättis 2014. aastal oma hääle andmata Krimmi Venemaaga liitmise küsimuses.

Tulles tagasi Hodorkovski juurde, siis mees andis teada, et tema tagasiastumisest hoolimata jääb ta Avatud Venemaaga seotuks. Tuntud opositsionäär ütles, et tema järgnevad ülesanded organisatsioonis on seotud suhtluskanalite arendamisega Venemaa ja ülemaailmse kogukonna vahel.

Samuti rõhutas Hodorkovski, et Avatud Venemaa püüab luua ilma keskse juhtfiguurita liikumist. Mees on varasemalt öelnud, et «praegu ei ole vaja tõhusaks vastupanuks mitte järjekordset vertikaalse struktuuriga parteid, mis võitleks võimu pärast, vaid suurt horisontaalset liitu väikestest kodanikuühendustest, mis looksid kodanikuühiskonna aluse ja lahendaksid oma probleeme kohapeal».

Eilsel konverentsil leppisid osalised veel kokku Aleksei Navalnõi kandidatuuri toetamises 2018. aastal toimuvatel Vene presidendivalimistel. Samuti lubati aidata eelpool nimetatud Gudkovi kandidatuuri Moskva linnapeavalimistel.

Hodorkovski käis Tallinnas ka mullu detsembris, kui ta andis Avatud Venemaa nimel üle ajakirjandusauhinnad. Auhinnad said seitse Venemaa temaatikat kajastanud ajakirjanikku, kelle artikkel või telelugu ilmunud sel aastal kas Vene või välismeedias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles