USA F-35 hävitajad jõudsid Euroopasse (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-35-tüüpi hävitaja USAs Utahi osariigis asuvas Hilli õhuväebaasis.
F-35-tüüpi hävitaja USAs Utahi osariigis asuvas Hilli õhuväebaasis. Foto: GEORGE FREY/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide uusimad ja ajaloo kallimad hävituslennukid F-35 jõudsid eile Inglismaa õhuväebaasi, et osaleda Euroopas toimuvatel NATO õppustel.

Lennukite saabumisest Lakenheathi õhuväebaasi teatas USA Euroopa õhujõudude (USAFE) peakorter. Varem polnud USA avalikustanud, kuhu lennukid täpselt saadetakse.

«See on suurepärane võimalus USAFE pilootide ja meie NATO liitlaste jaoks, kes võõrustavad esimest korda õppustele saabunud F-35A lennukeid,» teatas USA Euroopa ja Aafrika õhuvägede ülem kindral Tod D. Wolders Belgia päevalehe La Libre vahendusel.

«Ajal, mil meie ja meie partnerid lisavad selle lennuki oma inventari, on oluline koos treenida, et saada veatuks meeskonnaks, mis on võimeline kaistma liitlasriikide suveräänsust,» lisas Wolders.

USAFE avaldatud Twitteri postitus Atlandi ookeani ületava F-35 tankimisest:

USA kaitseministeeriumi varasema teate järgi jäävad lennukid, mille täpne arv pole veel teada, piirkonda mitmeks nädalaks. USA relvajõudude väljaanne Stars and Stripes kirjutas, et lennukid võivad osaleda õppustel piirkonnas, mis ulatub Rumeeniast Eestini ehk Venemaaga piirnevates NATO liikmesriikides.

«See treeninglähetus tähistab olulist teetähist ja F-35 programmi loomulikku arengut, võimaldades õhujõududel demonstreerida viienda põlvkonna hävituslennuki võimekust,» teatas kaitseministeerium avalduses.

«See aitab ka edasi arendada nõudeid, et F-35A lennukid saaks lõpuks paigutada Euroopasse, mis on kavandatud 2020ndate algusesse,» lisati avalduses, milles viidati USA eelmise presidendi Barack Obama ajal langetatud otsusele saata seda tüüpi lennukid Euroopasse.

Lennuki kohta loe rohkem: «USA saadab Euroopasse esmakordselt F-35 hävitajad»

F-35 võimalikust saatmisest Balti õhuruumi kaitsma saab lugeda siit: «USA võib paigutada Baltimaadesse F-35 hävitajad»

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles