Politsei tabas 62 joobes juhti (1)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhumisreid Tallinnas Puhangu tänaval.
Puhumisreid Tallinnas Puhangu tänaval. Foto: Martin Ilustrumm

Terve nädalavahetuse kestnud pühad andsid veel eile Eesti teedel tunda, sest politsei tabas möödunud ööpäeva jooksul koguni 62 alkoholijoobes juhti.

Politseist öeldi Postimehele, et eile tabati erakordselt palju purjutajaid, sest üle Eesti oli puhumisreid. Kogu nädalavahetuse peale tabati rohkem kui sada alkoholi tarvitanud sõidukijuhti.

Rikkumisi ühest Eesti otsast teise

Ligi viiendik kõigist eile tabatud joobes juhtidest saadi kätte Harjumaal ja Tallinnas. Lõuna prefektuuris tabati 17 alkoholi tarvitanud juhti. Seejuures tabati Tartumaal kaheksa alkoholi tarvitanud juhti, lisaks viis turvavarustuse rikkumist, kaks juhtimisõiguseta juhti ning seitse kiiruseületajat.

Kagu jaoskonna politseinikud eemaldasid roolist kokku kuus alkoholi tarvitanud juhti. Viljandis tabati kaks alkoholi tarvitanud juhti ning Jõgeval üks alkoholi tarvitanud rattur ja viis kiiruseületajat.

Lääne prefektuuris oli joobes roolikeerajaid 17, neist kõige rohkem Pärnumaal. Järvamaal oli neli, Saaremaal kolm, Raplamaal ja Hiiumaal kummaski kaks alkoholi tarvitanud juhti.

Paraku istusid joobes inimesed rooli ka Ida prefektuuri haldusalas - Jõhvis tabati viis, Rakveres neli ning Narvas üks alkoholi tarvitanud roolikeeraja. 

Politsei on tänavu tabanud üle 1700 joobes juhi, neist ligi 700 osas alustati kriminaalmenetlust. Joobes juhid on põhjustanud 29 õnnetust, neist sai surma üks ja viga 39 inimest.

Milline on karistus?

Kui juht on tarvitanud alkoholi üle liiklusseaduses lubatud piirmäära ehk vahemikus 0,2-1,49 promilli, võib teda väärteokorras karistada kuni 1200-eurose trahviga, arestiga kuni 30 päeva või juhtimisõiguse äravõtmisega kuni 12 kuuks.

Kui juht on narkojoobes või vähemalt 1,5-promillises alkoholijoobes, saab kohus teda karistada kriminaalkorras kas rahalise karistusega 30-500 päevamäära või kuni kolmeaastase vangistusega.

Lisakaristusena võib kohus võtta sel juhul juhtimisõiguse kuni kolmeks aastaks. Samuti saab kohus konfiskeerida sõiduki kui kuriteo toimepanemise vahendi.

Näiteid põhjustest, miks purjuspäi rooli istutakse

Politsei teatel ei oska roolist purjuspäi tabatud juhid enamjaolt oma tegu kuidagi selgitada. Küll aga on päris tavaline, et põhjenduseks tuuakse eraelulised probleemid. Mõned näited varasemalt roolist purjuspäi tabatud juhtide selgitustest:

Näiteks põhjendas roolist kriminaalse joobega tabatud juht oma tegu sellega, et ajas nädalapäevad sassi: «Sõidukit asusin juhtima seetõttu, et olin segaduses ja arvasin et on pühapäev ja mul on vaja esmaspäeval tööle minna, mistõttu otsustasin koju sõita. Pärast selgus, et oli alles laupäev.»

Joobes mopeedijuht arvas end tabavat teise joobes juhi: «Käisime seltsimajas peol, kus tarvitasin alkoholi. Tahtsin mopeediga sõitma minna. Ma ei jõudnud maanteele keerata, sest nägin, et kaugelt tuleb auto. Otsustasin auto ära oodata, sest see sõitis hästi aeglaselt ning alguses mõtlesin, et sõidukijuht on purjus. Järsku sõitis see auto mulle ette ning blokeeris tee maanteele. Tegemist oli politseiautoga. Mind pandi puhuma ja mul tuvastati joove.»

Ainult idioodid istuvad täispeaga rooli: «Läksin külla, kus sai viina joodud. Jätsin dokumendid koju, kuna plaanis ei olnud autoga kusagile sõita, kuid ma ei oska öelda, kus mul see rumal mõte tuli, kuid mul oli auto võti jope taskusse jäänud. Olin külast juba jalgsi oma kodu juurde tagasi jõudnud, kuid siis miskipärast otsustasin autot juhtima minna. Kahetsen juhtunut väga. Ma olen kogu aeg rääkinud, et ainult idioodid istuvad täispeaga rooli, kuid nüüd kukkus sedasi välja, et ma ise istusin joobes rooli.»

Keegi ei keelanud: «Mulle tulid külalised Venemaalt. Selle puhul võtsime viina. Mingil hetkel tuli välja, et külalistel on vaja raha lahti vahetada, rublasid eurodeks ja oli vaja minna nende autoga remonti. Sain aru, et olen tarbinud alkoholi ja ma polnud kaine. Aga keegi mind ka ei keelanud ega öelnud, et ära mine.»

Seljavalu ja burgeriisu: «Jõime koos õemehega viina. Tal tekkisid äkki seljas valud. Mul ei jäänud muud üle, kui ta oma autoga haiglasse sõidutada. Sõitsime haiglasse, kus arstid ta üle vaatasid. Hakkasime kodu poole tagasi sõitma. Tagasiteel otsustasime minna läbi tanklast, et hamburgerit osta. Tagasi saime sõita väga vähe, kui politseiauto vastu tuli. Kahetsen väga, et ma joobes sõitma läksin. Ma oleksin pidanud sõbrale kiirabi kutsuma, mitte ise rooli istuma.»

 

 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles