Põhja-Korea pealinnas pole sõjaohust haisugi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-korea pere nädalavahetusel aset leidnud lillefestivalil fotograafile poseerimas.
Põhja-korea pere nädalavahetusel aset leidnud lillefestivalil fotograafile poseerimas. Foto: Wong Maye-E/AP/Scanpix

Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis, kus sõda tähendaks kujuteldamatuid õudusi, näib oht teada olevat vaid väga vähestele, vahendab AP.

Mehed ja poisid Pyongyangi loomaaias tulistamismängu mängimas. Foto: Wong Maye-E/AP/Scanpix
Mehed ja poisid Pyongyangi loomaaias tulistamismängu mängimas. Foto: Wong Maye-E/AP/Scanpix Foto: Wong Maye-E/AP

Pyongyangi loomaaed oli eile rahvast täis, mänguväljakutel kilkasid lapsed ja pered jalutasid linnatänavatel, mida ümbritsesid õitsevad aprikoosipuud. Laupäeval tähistati lillefestivaliga Põhja-Korea asutaja Kim Il Sungi 105ndat sünnipäeva.

«Seni kuniks meil on ülemjuhataja Kim Jong Un, võime võita iga lahingu. Me ei karda,» sõnas rahva seas perega jalutanud pensionär Chong Ok An. Iga Põhja-Korea pere on kuulnud jutte sõjast aastaid. Kimide dünastia on loonud seal kuvandi, justkui nende riik oleks lõppematute rünnakute all. Seetõttu ei oskagi kohalikud vahet teha tegelikul ja näilisel sõjaohul.  

Põhja-Korea sõdurid lasevad endast nädalavahetusel aset leidnud lillefestivalil pilti teha.   Foto: Wong Maye-E/AP/Scanpix
Põhja-Korea sõdurid lasevad endast nädalavahetusel aset leidnud lillefestivalil pilti teha.   Foto: Wong Maye-E/AP/Scanpix Foto: Wong Maye-E/AP

Pinged Põhja-Korea ümber on taas tõusnud seoses Pyongyangi lubadusega korraldada lähiajal järjekordne tuumakatsetus. Osa analüütikuid on arvanud, et katsetus võib toimuda 25. aprillil, mil Põhja-Koreas tähistatakse armee asutamise aastapäeva.

USA president Donald Trump tegi kuu alguses avalduse, milles ta lubas Põhja-Korea tuumaohuprobleemi lahendada. See on kaasa toonud spekulatsioonid, et USA võib Põhja-Korea vastu kasutada sõjalist jõudu. USA on saatnud piirkonda ka oma lennukikandja ning peab koos Lõuna-Koreaga sõjalisi õppusi.

USA asepresident Mike Pence kahe Korea piiril. Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix
USA asepresident Mike Pence kahe Korea piiril. Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix Foto: JUNG YEON-JE/AFP

Täna külastas kahe korea piiri ka Ühendriikide asepresident Mike Pence ja sõnas, et USA ei välista Põhja-Korea osas ühtegi varianti. 

Põhja-Korea võimud süüdistavad USAd provokatsioonis ja hoiatavad sõjaliste vastusammudega. «Me oleme valmis totaalsele sõjakuulutusele vastama totaalse sõjakuulutusega,» ütles eile Põhja-Korea sõjaväehierarhias riigi liidri Kimi järel tähtsuselt teiseks meheks peetav Choe Ryong-Hae. «Me oleme tuumarünnaku puhul valmis andma vastulööki tuumarünnakutega meie stiilis.»

Põhja-Korea sõdurid jälgisid piiril toimuvat pingsalt. Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix
Põhja-Korea sõdurid jälgisid piiril toimuvat pingsalt. Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix Foto: JUNG YEON-JE/AFP

Viimase viie aasta jooksul on Põhja-Korea korraldanud mitukümmend raketi- ja kolm tuumakatsetust, muu hulgas ka väidetava vesinikupommikatsetuse mullu jaanuaris. Kokku on Põhja-Korea korraldanud viis tuumakatsetust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles