Raimond Kaljulaid: Savisaare kohtu alla andmine oleks julm justiitsvägivald (24)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raimond Kaljulaid 2015. aasta kevadel Keskerakonna initsiatiivil kokku kutsutud pressikonverentsil Tartu ülikooli kliinikumis, kus arstid teatasid, et Edgar Savisaarel tuli amputeerida jalg.
Raimond Kaljulaid 2015. aasta kevadel Keskerakonna initsiatiivil kokku kutsutud pressikonverentsil Tartu ülikooli kliinikumis, kus arstid teatasid, et Edgar Savisaarel tuli amputeerida jalg. Foto: Kristjan Teedema

Põhja-Tallinna linnaosavanem Raimond Kaljulaid kirjutas sotsiaalmeedias, et teod, mida Edgar Savisaarele süüks pannakse, ei ole midagi sellist, mis nõuaksid iga hinna eest kohtumenetlusega lõpuni minemist ja see oleks julm justiitsvägivald inimese suhtes, kes on liiga nõrk, et ennast tõhusalt kaitsta.

Edgar Savisaar avaldas laupäeval sotsiaalmeedias Tartu Ülikooli südamehaiguste kliinikumi juhataja Jaan Eha eksperthinnangu oma tervise kohta. Savisaare kaitsja advokaat Oliver Nääs edastas märtsis Harju maakohtule kolme arsti eksperthinnangud ja taotles oma kaitsealuse suhtes kriminaalmenetluse lõpetamist.

«Loodetavasti on nüüd üheselt mõistetav, miks ma ei saanud möödunud aasta sügisel enne erakorralist kongressi toetada Edgar Savisaare kandideerimist erakonna esimeheks,» kirjutas Kaljulaid oma blogis ja jätkas: «Mitmed inimesed süüdistasid mind sellega seoses Savisaare reetmises. Mõned üksikud erakonnakaaslased levitasid jutte, nagu oleks minu seisukohti mõjutanud kaitsepolitseiamet.»

Kaljulaidi sõnul räägivad raske haigus 2015. aasta kevadel, pikk taastumine sellest, doktor Eha järeldused nii füüsilise tervise kui ka muutunud kognitiivsete võimete kohta enda eest.

Keskerakondlase hinnangul käitusid need, kes andsid Edgar Savisaarele nõu kindlasti kandideerida ja võidelda lõpuni, vastutustundetult eeskätt tema enda suhtes. «Sama omakasupüüdlikest motiividest lähtuvad minu arvates need, kes püüavad jätkuvalt hoida õhus võimalust tema poliitilisest tagasitulekust ja kandideerimisest kohalikel valimistel,» leiab Kaljulaid.

Savisaare otsuse avaldada Jaan Eha hinnang muutmata kujul kiidab erakonnakaaslane heaks.

«Teod, mida talle süüks pannakse, ei ole midagi sellist, mis nõuaksid iga hinna eest kohtumenetlusega lõpuni minemist, kui see oleks talle kui kaitsealusele eluohtlik. See oleks julm justiitsvägivald inimese suhtes, kes on selgelt liiga nõrk, et ennast tõhusalt kaitsta,» kirjutas Kaljulaid.

Kaljulaid avaldas lootust, et kohtulik ekspertiis viiakse läbi erapooletult ja sellega läheb «kogu see lugu prokuratuuri ja kohtute pädevusest üle ajaloolaste pädevusse». «Kui hilisem kõrvale jätta, siis Edgar Savisaar on nii või teisiti talletunud Eesti rahva ajalukku Rahvarinde liidri ja üleminekuvalitsuse juhina,» lisas ta.

Evelyn Sepp: päris ogar avaldus

Keskerakonna endine tipp-poliitik, erakonnast kolm aastat tagasi välja astunud Evelyn Sepp pidas Kaljulaidi sõnavõttu ogaraks.

«On päris kole, kui Keskerakonna juhatuse liige, kes sisuliselt ise aitas kaasa Savisaare kohtuasjade sünnile, juhtides tema ogaraid valimiskampaaniaid ja esitades talle ja erakonnale ja Tallinna linnale täiesti teadlikult arveid kõikvõimaliku propagandategevuse eest, mis otse või kaude linna jt, sh ka kahtlustatavate ettevõtjate rahade, eest kinni maksti, asub nüüd juba kohut ähvardama ja survestama ja sekkuma ka selle tegevusse, nimetades kohtu täiesti õiguspärast kaalutlusõigust, mis võib sõltumatu ekspertiisi tulemustest lähtuvalt tunnistada Savisaare kohtupidamise kõlbmatuks, aga võib seda ka mitte teha, lausa justiitsroimaks,» kirjutas Sepp.

Endise keskerakondlase hinnangul on see päris ogar avaldus Põhja-Tallinna tõeliselt keskerakondlikult linnaosavanemalt. Sepp lisas, et omamoodi veider on olla ühtaegu ka Savisaare sõber ja Savisaare äraandja. Kuid ka nendel juhtudel pole Kaljulaid arst ega kohus, rõhutas Sepp ja täpsustas, et kohus teen otsuse südametunnistuse järgi ja nagu seadus ette näeb, mitte nii nagu Keskerakonna ambitsioonikas poliitik või EKRE parlamendiliikmed kohtult nõuavad.

Evelyn Sepp püstitas ka küsimuse, mida arvab sellisest kohtu survestamisest peaminister ja Keskerakonna esimees. «Kas tema arvates on aktsepteeritav, et Keskerakonna juhatus sekkub kohtupidamisse kohut rünnates ja ähvardades?» küsis ta.

Sepp nentis, et Savisaare kaitsjad ehitasid nn põdura vanainimese taktikat ette juba kuid ja see on igati aktsepteeritav kaitsetaktika. Sel, et inimesel on süda haige või on ta ühe jalaga, võib, aga ei pruugi Sepa sõnul olla mõju sellele, kas suures ulatuses korruptsioonikuritegude  toimepanemise eest tuleb vastust anda. «Millisele järeldusele jõuavad kohtu poolt määratud sõltumatud eksperdid ja mida sellest lähtuvalt kohus otsutab, las jäägu ikka nende, mitte Savisaare pikaajaliste sõprade-arstide otsustada,» lisas Sepp.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles