Hiina majanduskasv hakkas taas kiirenema

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Siiditee kudse silla" ehitamine Pekingi olümpiakõlasse,
"Siiditee kudse silla" ehitamine Pekingi olümpiakõlasse, Foto: Sipa Asia/Sipa Asia/Sipa USA/Scanpix

Hiina on olnud viimastel aastakümnetel maailmamajanduse üks olulisemaid kasvumootoreid ja nõudluse tekitajaid. Pärast aastakümneid kestnud kiiret kasvu on riigi juhid aga hakanud valmistuma aeglasemaks, kuid jätkusuutlikumaks majanduskasvuks, mida on nimetatud ka uueks normaalsuseks. Samas püüavad nad ära hoida majanduskasvu liiga kiiret aeglustumist.

Eelmise aastakümne enam kui kümneprotsendiline majanduskasv asendus mõni aasta tagasi umbes seitsmeprotsendilisega. Möödunud aasta teisel poolel hakkas majanduskasv aga pärast krediiditingimuste lõdvendamist ja valitsuskulutuste suurendamist taas kiirenema.

Eile teatas Hiina, et riigi majandus kasvas esimeses kvartalis 6,9 protsenti, mis on kiireim kasv alates 2015. aasta kolmandast kvartalist. Veelgi enam, kolmanda kvartali kasv oli 0,1 protsendipunkti võrra suurem kui eelmise aasta viimase kvartali 6,8 protsenti ja tunduvalt kiirem, kui ootasid analüütikud. See tähendab, et viimased kaks kvartalit järjest on Hiina majanduskasv hakanud tasapisi kiirenema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles