Arvamus: Töökohtadega lähevad Valgast ka inimesed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans Heinjärv
Hans Heinjärv Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga kinnisvaraturul on olukord soodne ostjale, aga mitte müüjale. Linn jagab juba aastaid viimast kohta Kohtla-Järvega kinnisvara ruutmeetri hinna osas. Viimased seitse aastat on see kõikunud 100 euro ligidal. Eesti keskmine oli märtsis 1296, Tallinnas 1635 ja Tartus 1202 eurot.

Selleks aastaks pole positiivseid muutusi ette näha. Vastupidi, suur segadus seoses haldusreformiga seisab ees, seejärel kohalikud valimised ja maavalitsuse kaotamine.

Kinnisvaraturu kiratsemisel on mitu põhjust. Esiteks ei ole Eestis olnud regionaalpoliitikat, mis tugevdaks arengut väiksemates kohtades. Palju kaotasime piirivalve äraviimise tõttu, nüüd ilmselt kaotame maavalitsuse likvideerimise tõttu.

Kui lähevad töökohad, lähevad ka inimesed. Positiivseid signaale ei tule ka praeguselt uuelt valitsuselt.

Teine kiratsemise põhjus on, et palju kinnisvara müüvad ära pärijad, kellel siiatuleku huvi puudub. Siin on vähe kõrge palgaga töökohti ja ka vaba aja veetmise võimalused pole kiita. Tihti lahkuvad pered, kelle lapsed peavad kooli minema, kuid Tartu ja Tallinna koolides pakutavat haridust hinnatakse kõrgemalt. Paljud ei saagi lahkuda, kuna eluaset müües ei suuda mujal midagi elamisväärset osta.

Samal ajal tunnustavad inimesed Valga elukeskkonda: kõik eluks vajalik on olemas, asub ligidal ja vastab nüüdisaja nõuetele. Õnneks on linnavõimud siiani linna sihikindlalt arendanud. Loodan, et nad ei hakka riiklike üürimajade projekti arendama – see oleks kinnisvaraturu vee sogaseks ajamine. Aktiivsemalt tuleks aga ligi meelitada investoreid.

Toetan linnaarhitekti arusaama, et linna tuleb arendada, lähtudes rahavaarvu vähenemisest – seega on eelisolukorras kesklinn.

Kõige rohkem on kortereid ja maju müügis äärelinnas. Pedeli piirkonnas «liiguvad» samuti ainult üksikud objektid. Vananeva elanikkonna tõttu on väga raske müüa 3–4toalisi kortereid, eriti neljandal ja viiendal korrusel. Samal ajal otsitakse ühe-kahetoalisi kortereid esimesel ja teisel korrusel, mida eriti pakkuda ei ole. Üürikorterid lähevad aga kui soojad saiad. Olukorda leevendab viimasel aastal investorite lisandumine, kes ostnud kortereid üürimiseks.

Majade ostu takistavad probleemid pangalaenu saamisel: sissetulekud on liiga pisikesed. Ka äripindu on lihtsam rentida kesklinnas.

Valga «õnnetus» on muinsuskaitsealune suur piirkond. Väga raske on lahti saada tondilossidest, nende taastamiseks aga raha napib.

Kõige kiuste on Pindi Kinnisvaral Valgas läinud mullusega võrreldes hästi. Tagasi on ilmunud kliendid Lätist ja Tartust. Müües Tartus uberiku, saab Valgas korraliku korteri või maja. Lätlastest on paljud leidnud Eestis töökoha ja ka Läti firmadel on huvi end Eestis registreerida, selleks aga on vaja juriidilist aadressi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles