Venezuela armee on meeleavalduse eel Madurole ustav

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela poolsõjaväelised üksused lubasid presidendile ustavaks jääda.
Venezuela poolsõjaväelised üksused lubasid presidendile ustavaks jääda. Foto: Ariana Cubillos/AP

Venezuela kaitseminister kuulutas esmaspäeval, kaks päeva enne kavandatavat suurmeeleavaldust, relvajõudude ustavust vasakpoolsele presidendile Nicolas Madurole.

"Bolivari riiklikud relvajõud jäävad ühtseks ... ning kinnitavad tingimusteta usaldust presidendile," ütles kindral Vladimir Padrino tuhandetele Maduro-meelsete poolsõjaväeliste üksuste liikmetele presidendipalee ees peetud miitingul.

Maduro tänas tuhandeid püssidega relvastatud sõjaväelasi, kes kinnitasid truudust rusikaid tõstes.

"Lojaalsust tasutakse lojaalsusega," ütles president.

Paremtsentristlik opositsioon on kutsunud sõjaväge - Maduro toetuse tugisammast - pöörduma presidendi vastu ajal, mil riiki on haaranud majanduslik ja poliitiline kriis, tuues kaasa toidupuuduse, rahutused, süütamised ja vägivaldsed protestid. Maduro püüab tõrjuda opositsiooni jõupingutusi teda ametist tagandada.

Venezuelas puhkesid neljapäeval uued kokkupõrked politsei ja valitsusvastaste meeleavaldajate vahel pärast seda, kui ametnikud andsid teada viiendast surmajuhtumist varem aset leidnud rahutuste käigus.

Opositsioon on kutsunud üles suurmeeleavaldustele kolmapäeval. Eeldatavalt on tegu järjekordse kokkupõrkega üha teravnevas kriisis, mis on pannud rahvusvahelise avalikkuse muret tundma riigi stabiilsuse üle. Opositsioon nõuab võimudelt ühtlasi edasilükatud kohalike omavalitsuste valimiste kuupäeva kinnitamist. Samuti ollakse raevus võimude otsuse üle piirata seadusandliku kogu võimu ning keelustada opositsiooniliidril Henrique Caprilesel poliitikas osalemine.

Need käigud valitsuselt on toonud kaasa rahvusvahelise hukkamõistu teiste seas ka nii Ühendriikidelt kui Euroopa Liidult.

USA välisministeerium on kutsunud Venezuela julgeolekujõude üles austama inimeste õigust kogunemisele ning Madurot ümber hindama oma otsust keelata Caprilesel poliitikas osalemine.

Maduro sõnul on riiki tabanud majanduskriis USA mahitatud kapitalistliku vandenõu otsene tulemus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles