Ekspert: Põhja-Korea luhtunud raketikatse võis olla uue relvasüsteemi testimine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea televisioon näitamas Põhja-Korea raketikatsetust
Lõuna-Korea televisioon näitamas Põhja-Korea raketikatsetust Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix

USA Washingtoni Johns Hopkinsi ülikooli teadlastegrupi 38 North, mis jälgib ja analüüsib Põhja-Korea tegevust, teatel võis möödunud pühapäeval Põhja-Koreas toimunud järjekordne raketikatsetus ja selle ebaõnnestumine viidata uut tüüpi relva testimisele.

Põhja-Korea ekspert John Schilling selgitas, et katse võidi teha uut tüüpi raketiga, mida oli näha ka hiljutisel Pyongyangi militaarparaadil, edastab Yle.

«Meil on kahtlus, et Põhja-Korea on arendamas uut tüüpi raketti. Seda raketti oli möödunud laupäeval näha ballistilise Musuda raketi transpordialusel, kuid kuju ja välimuse järgi võis öelda, et Põhja-Korea ei ole varem sellist raketti avalikult esitlenud,» selgitas Schilling.

Põhja-Korea KN-08 mandritevaheline ballistiline rakett Pyongyangi militaarparaadil
Põhja-Korea KN-08 mandritevaheline ballistiline rakett Pyongyangi militaarparaadil Foto: Wong Maye-E/AP/Scanpix

Ta lisas, et Põhja-Korea lootis uue raketitüübi eduka katsetamisega maailma üllatada, kuid see katse nurjus.

USA kaitseministeerium ei kommenteerinud pärast Põhja-Korea raketikatsetust, millise raketiga tegemist olla võis ja miks katse ebaõnnestus. Valge Maja teatas, et Põhja-Korea seekordne katse toimus keskmaaraketiga.

USA valitsusnõunik Ida-Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna küsimustes Susan Thornton sõnas, et kuna Põhja-Korea seni viimane raketikatse nurjus juba algfaasis, siis on keeruline öelda, kas tegemist võis olla mingi uut tüüpi ja varasemast ohtlikuma raketiga, milles võis olla keelatud tehnoloogiat.

Thorntoni sõnul üritavad lääneriigid teha kindlaks, millist tüüpi ja mis otstarbelisi uusi relvi Põhja-Korea arendada võib.

Maailma juhtivate väljaannete arvates võis Põhja-Korea nüüdset raketikatsetust saboteerida USA, sest eelmise presidendi Barack Obama ajal takistasid ameeriklased küberrünnakute abil Põhja-Korea katsetusi kas siis vahetult enne raketi väljasaatmist või stardimomendil.

Ühendkuningriigi endine välisminister Malcolm Rifkind sõnas BBCle, et nende andmetel on USA suutnud ära hoida ja nurjata mitmeid Põhja-Korea lühi-, kesk- ja kaugmaa raketikatsetusi.

Põhja-Korea asjatundja John Schillingi arvates ei tegele USA küberspetsialistid Põhja-Korea raketikatsetuste süsteemi häkkimisega, kuna tegemist on väga algelise, lausa mehhaanilise süsteemiga, kus elektroonikat ja digitaalsust on minimaalselt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles