Elu on rohkemat kui teksadesse mahtumine!

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marian Võsumets
Marian Võsumets Foto: Joosep Martinson

Tõsisemalt treenimisega alustades juhtub tihti see, et kogu fookus suunatakse esteetikale. Tahaks sixpack'i, tahaks vormis tagumikku - eesmärk on visuaalne, kergesti defineeritav ja teistega võrreldav. Aga see on vale ots, kust alustada, kirjutab Postimehe ajakirjanik ja fitnessblogija Marian Võsumets oma blogis marianfitness.ee.

Väga ebaseksikas, aga sickpack'i teekonnast palju olulisem on üldine tervis, rüht ja liikuvuse parandamine. Need on näitajad, mis määravad, kas sa üldse oled võimeline sixpack'ini jõudma. Tunned kindlasti kedagi, kes pole pealtnäha piitsavars (kui see tänapäeval üldse kellegi eesmärk on), aga ta on vormis ja teeb igasuguses trennis silmad ette kõigile teistele. Viskab spagaati, paindub, tal jagub võhma. Aga pole nähtavat sixpacki. Kumb on olulisem?

Lisaks on sellisel inimesel nähtava vormi saavutamine palju lihtsam kui juurvilja-tüüpi inimesel.

Ainult esteetikale keskendumine on nagu treeningkava planeerimise alustamine shakeri valimisest.

Pikas perspektiivis töötab sinu kasuks üldise kehalise võimekuse parandamine. Läbi liigeste ja lihaste mobiilsuse parandamise, rühile keskendumise kuni õige harjutuste sooritamise tehnikani välja. Need kõik on omavahel seotud.

Nooremas eas on meie keha veel lapsepõlvest tulenevalt üsna liikuv ja painduv, liigutuste amplituud on ka põhjaliku ettevalmistuseta piisavalt hea. Kuid see võimekus kahaneb iga aastaga, rääkimata trenniga esmakordsest tutvumisest alles hilisemas eas.

Miks keskenduda liikuvuse parandamisele?

  • Aktiveerib lihaseid ja suurendab töövõimet - saad teha efektiivsemaid treeninguid.
  • Paraneb lihastunnetus ja rüht. Parem rüht laseb siseorganitel «õiges kohas» olla - paraneb kopsude töö ja kiireneb ainevahetus.
  • Ennetab lihaste ja liigeste valulikkust järgmisel päeval. Alusta igat jõutrenni lisaks soojendusele ka mobiilsusharjutustega ning pea meeles - lihasvalu pole alati hea trenni tunnus!
  • Väheneb liigeste jäikus, seeläbi ka vigastuste oht.
  • Vabastab suurest koormusest tekkinud «valupunkte» kehal.
  • Suurendab energiakulu. Täielikult aktiveeritud lihas teeb tööd suurema amplituudiga ning kulutab rohkem energiat.

Tehnikat aitab sul lihvida sinu spordiklubi treener või personaaltreener. Liikuvust ja painduvust saad samuti professionaali käe all parandada, halba ei tee ka pilates ja jooga. Tutvumiseks võid guugeldada mobility exercises, muscle / joint mobility.

Taha olla terve - muu on boonus!

Mis mind ikka ja jälle nõutuks teeb on ikkagi see sixpacki jaht. Kuubikud on okei, aga see on kirss tordil - boonus, kui kõik muu on korras. See on kõrvalprodukt! Muidugi saab vinnutatud liha väljanägemise ka ebatervislikul moel, aga neid meetodeid ma ei tutvustaks.

Niisiis kindlasse teksanumbrisse mahtumise asemel keskendu parem püsivamatele väärtustele. Keskendu sellele, et su keha teeniks sind pikalt ja hästi. Sa võid kanda ka number suuremaid pükse nii, et need istuvad super hästi ja on su seljas sõna otseses mõttes cheeky pants! Size zero ei anna midagi, kui seal sees pole terve inimene. Mis ei tähenda, et size zero kuidagi kehvem oleks, kuid kui sa pole kunagi loomulikul moel õbluke olnud, ei peaks sellest ühel hetkel endale ainsat eesmärki tegema.

Tunne rõõmu sellest, et suudad iga korraga teha ühe kätekõverduse rohkem. Et suudad lõuatõmbe tehnikat parandada, stressamata sellepärast, et kasutad ikka "abirattaid" (assisted pull-ups). Et alaselg ei valuta järgmisel päeval. Võib-olla suudad hoopis raskuseta kükkida päris madalale nii, et kannad maast ei tõuse? Mina veel ei suuda, aga oleksin selle üle palju rõõmsam kui nähtavate veenide lisandumise üle.

Treeni põhjusel, et sa armastad oma keha, mitte ei sunni teda saavutama kindlat visuaali, mida nägid ühel fotol. Ainult nii muutub ta paremaks ja tugevamaks. Ning ära muretse - ka ilusamaks!

PS. Kui sa veel märganud pole, siis kõhnus ei ole 2017. aastal enam iluideaal. Õnneks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles