Paul Ryan tuleb Eestisse

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Esindajatekoja spiiker Paul Ryan.
USA Esindajatekoja spiiker Paul Ryan. Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters / Scanpix

Laupäeval saabub Eestisse USA kongressi kõrgetasemeline delegatsioon eesotsas Esindajatekoja spiikri Paul Ryaniga.

Lisaks Ryanile, kes kohtub peaminister Jüri Ratasega, kuulub delegatsiooni veel seitse esindajatekoja liiget – vabariiklased Mac Thornberry, Brian Mast, Don Bacon, Martha Roby ja Jeb Hensarling ning demokraadid Ron Kind ja Gregory Meeks.

Tänase Vabariikliku partei üks juhtivaid poliitikuid Ryan sündis 1970. aasta 29. jaanuaril Wisconsini osariigis Janesville’i linnas. Kõrghariduse omandas ta Miami Ülikoolis politoloogia ja majandusteaduse erialal, seal liitus ta ka Delta Tau Delta korporatsiooniga.

Pärast ülikooli lõppu asus Ryan tööle abina Washingtonis senaator Bob Kasteni büroos. Pealinna-karjääri alguspäevil teenis Ryan lisaraha ka fitness-instruktori ja kelnerina. Kui Kasten senatikoha kaotas, liikus Ryan edasi konservatiivsesse eestkosteorganisatsiooni Empower America.

Esindajatekotta valiti Ryan esimest korda aastal 1998. Aastaks 2007 oli ta tõusnud juba Esindajatekoja eelarvekomisjoni tunnustatud liikmeks ja kui 2011. aastal vabariiklased enamuse said, tõusis ta selle esimeheks.

2012. aastal valis toonane Vabariikliku partei presidendikandidaat Mitt Romney tema oma asepresidendikandidaadiks. Kui täna nähakse Ryanit tihti tasakaalustajana Donald Trumpi käreda meeskonna ja mõõdukamate vabariiklaste vahel, siis toonases kampaanias esindas Ryan just konservatiivsemat suunda mormoonist endise ärimehe Romney kõrval.

Paul Ryan ja Mitt Romney 2012. aastal presidendikampaaniat tegemas. Foto: The Image Works / TopFoto / Scanpix
Paul Ryan ja Mitt Romney 2012. aastal presidendikampaaniat tegemas. Foto: The Image Works / TopFoto / Scanpix Foto: /©The Image Works / TopFoto

Esindajatekoja spiikriks tõusis Ryan 2015. aastal. Ühendriikide mulluse presidendikampaania ajal oli Ryan üks neist vabariiklastest, kes tõrkus Trumpi selja taha minemast. Juuni alguses Ryan siiski lõpuks deklareeris, et on oma partei kandidaadi taga. Oktoobris, kui avalikkuse ette tulid aga Trumpi naiste kubemest krabamise teemalised räigused, teatas Ryan, et lõpetab Trumpi toetamise.

Ryan on praktiseeriv katoliiklane, kes on enda sõnul oma usust ja eriti Aquino Thomase kirjutistest tugevasti mõjutatud. Tal ja tema maksuadvokaadist abikaasal Jannal on kolm last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles