Lehis: võimuleppe maksumuudatused tavainimest väga ei mõjuta

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasse Lehis.
Lasse Lehis. Foto: Peeter Langovits.

Maksumaksjate liidu juhatuse liige Lasse Lehis leiab, et IRLi ja Reformierakonna võimuleppe maksundust  puudutava osa muudatused pole kuigi olulised ja tavakodanikku väga ei mõjuta.

Tema sõnul saabub kõige suurem mõju 2013. aasta kevadel, kui tulumaksutagastused vähenevad paljudel poole võrra.

«Aga 2015. aasta valimisteks on see kõik unustatud, sest täiesti juhuslikult hakkab just kaks kuud enne valimisi kehtima 20-protsendine tulumaksumäär,» sõnas Lehis.

«Arvestades kõike, mis viimastel aastatel majanduses ja eelarvepoliitikas on toimunud, ei ole praegu maksude langetamise osas erilisi ootusi ja  sellepärast ei saa ka öelda, et koalitsioonileping mingeid suuri emotsioone tekitaks. Kõige rohkem võiks rõõmustada see, et maksusüsteemi tervikuna ümber korraldama ei hakata.»

Tema hinnangul võiksid töötuskindlustusmaksed siiski väheneda 2012. aastast ja pealegi pole ilus koalitsioonilepingus kokku leppida asju, mida seaduse järgi peab riik kokku leppima koos ametiühingute ja tööandjatega.

Sotsiaalmaksu lagi on aga Lehise arvates nii suure palga puhul mõttetu.

«Praktikas hakkaks see rakenduma eelkõige kõrgete riigiametnike peal ja see küll polnud asja eesmärk. Ma usun, et erasektoris töötavad inimesed, kes teenivad 4000 eurot kuus, teavad, mida teha selleks, et maksta vähem sotsiaalmaksu, ja ka teevad seda, mida nad teavad.

Tulumaksumäära osas arvame, et seekord on lubadus antud nii pika aja peale, et see õnnestub ka täita (tuletan meelde, et eelmises koalitsioonilepingus lubati tulumaksu langetamist 18 protsendi peale – L.L.).

Samas kui 2012. aastast vähendatakse eluasemelaenu ja koolituskulude mahaarvamiste mahtu poole võrra, siis paljude jaoks võib see kaotus olla suurem kui 2015. aastal saabuv võit.»

Lehis lisas, et kui tööõnnetuste ja kutsehaiguste kindlustus rakendub enne 2013. aastat, võib juhtuda, et 2012. aastal tööjõu maksukoormus suureneb.

«Ma ei tea, kas see oli eesmärk, aga mõnikord tõstetaksegi makse ainult selle pärast, et saaks neid hiljem trummipõrina ja ilutulestiku saatel langetada.»

Postiivselt hindab Lehis aga kodualuse maa maksuvabastust. «Loodame, et seadusemuudatused sõnastatakse selliselt, et maaomanikud ei peaks maksuvabastuse saamiseks pidevalt avaldusi esitama, see hoiaks oluliselt kokku aega ja kulusid.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles