Vene teleankur: Donald Trump on hullem kui Kim Jong-un

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Kisseljov
Dmitri Kisseljov Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/SCANPIX

Venemaa riigitelevisiooni seisukoht on, et USA president Donald Trump on hullem ja ettearvamatum kui Põhja-Korea liider Kim Jong-un, mis poliitikavaatlejate sõnul tähendab seda, et Moskva on Trumpi suhtes võtnud «karmima kursi».

Kui Trump selle aasta jaanuaris USA 45. presidendiks sai, kiitis Venemaa televisioon teda taevani, kuid nüüdseks on  Venemaa ja USA suhted märgatavalt jahedamad, edastab The Independent.

Donald Trump / Mandel Ngan/AFP/Scanpix
Donald Trump / Mandel Ngan/AFP/Scanpix Foto: AFP / Scanpix

Venemaale ei meeldi Trumpi mitmed seisukohad ja süüdistused, näiteks see, et Venemaa annekteeris Krimmi poolsaare ja toetab Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi.

Venemaa televisiooni uudisteankur Dmitri Kisseljov, kes on tuntud oma Kremli-meelsuse poolest, sõnas väljaandele Vesti Nedeli, et maailm on vaid ühe sammu kaugusel tuumasõjast.

Dmitri Kisseljov
Dmitri Kisseljov Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/SCANPIX

«Pareguses olukorras võib sõda lahvatada, kuna riike juhivad «kaks kõva kivi», kelleks ühel pool on USA president Donald Trump ja teisel pool Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Nad mõlemad on ohtlikud, kuid kumb neist on ikkagi ohtlikum? Kindlasti Trump,» teatas Kisseljov.

Uudisteankru sõnul on Trumpi käitumine ja otsused Põhja-Korea liidriga võrreldes rohkem ettearvamatud ja ootamatud.

Kim Jong-un / Reuters/AFP/AP/SCANPIX
Kim Jong-un / Reuters/AFP/AP/SCANPIX Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Ta lisas, et mõlemal riigijuhil ei ole piisavalt välisdiplomaatilist kogemust, nende tegevus ei ole läbipaistev ja nad on valmis sõjaks.

Kisseljovi arvates on Põhja-Korea siiski rohkem valmis kompromissideks kui USA, sest ei ürita teisi riike iga väiksemagi ebakõla puhul tegelikult rünnata.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ei soovinud Kisseljovi arvamust kommenteerida, kuid ütles, et uudisteankru nägemus muutub pidevalt. Sellega distanseerisid Vene võimud end tuntud telenäost. 

Lääne meedia kajastas ulatuslikult kui Kisseljov mõni aeg tagasi kuulutas, et Venemaa on võimeline USAd ründama ja muutma selle riigi radioaktiivseks tuhaks.

Kisseljov ütles nüüd esinedes sarkastiliselt, et Põhja-Korea liidril Kimil ei ole tütart nagu on USA presidendil Trumpil, kes töötaks oma isa nõnikuna ehk tegemist on nepotismiga. Teada on, et Ivanka Trump on Valge Maja üks töötajatest.

Pärast möödunud aasta lõpul selgunud USA presidendivalimise tulemusi lootis Kisseljov, et Trumpi ajastul hakkavad Venemaa ja USA suhted paranema, kuid nüüdseks on ta pettunud, et nii ei juhtunud.

Kui veel jaanuaris oli Venemaa riigitelevisioon Trumpi suhtes eufooriliselt meelestatud, siis nüüdseks on see kas kahanenud või täiesti kadunud ning Venemaa riiklike telekanalite saadetes kuuleb aina enam USA pihta suunatud kriitikat.

Venemaal sel kuul läbi viidud küsitlus näitas, et 39 protsenti venelastest on Trumpi suhtes negatiivselt meelestatud ning umbusaldus ja pettumus on kasvanud. Põhjuseks peetakse hiljutist USA raketirünnakut Süüria õhujõudude baasile, mille USA tegi, kuna Süüria presidendile Bashar al-Assadile alluvad väed kasutasid ohlikku sariingaasi, tappes ligi 100 inimest.

Politoloogide arvates on Venemaa saanud nüüdseks aru, et ärimehest president Trump ei ole selline, nagu nad arvasid  ning teda ei saa painutada nii nagu Venemaa tahaks.

USA praegune «suur peavalu» ei ole siiski Venemaa, vaid Põhja-Korea, mis teeb jätkuvaid raketikatsetusi ja ähvardab USAd tuumasõjaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles