Venemaa asepeaminister: me ei arenda Terminaatoreid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robot
Robot Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Venemaa kosmoseuuringute keskuses ehitatakse roboteid FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research), millest esimene plaanitakse saata 2021. aastal kosmosesse.

Sotsiaalmeediasse jõudis video, millel neid on näha relvadest tulistamas ning kohe tituleeriti need robotid Terminaatoriteks.

Robot
Robot Foto: Kuvatõmmis/Youtube

FEDORi arendajad teatasid, et laskmisharjutus aitab robotite motoorikat ja otsuse langetamist arendada, kuid neid roboteid tahetakse kasutada eelkõige pääste- ja lammutustöödel, mitte niivõrd militaarviisil.

Võitlusrobotite teemal võttis Twitteris sõna ka Venemaa asepeaminister Dmitri Rogozin, kelle sõnul ei ole need Terminaatorid, vaid nutirobotid, kes tulevikus saavad hakkama väga mitme tegevusega.

Venemaa asepeaminister Dmitri Rogozin
Venemaa asepeaminister Dmitri Rogozin Foto: Sergey Mamontov/Sputnik/Scanpix

«Meie eesmärgiks ei ole Terminaatorid, vaid tehisintellekt, mida saab kasutada mitmel elualal, kaasa arvatud raketikatsetustes ja kosmoseuuringutes,» teatas asepeaminister.

Samas on Venemaal ja ka teistes riikides üsna palju neid, kelle arvates arendab Venemaa võitlusrobotite armeed ning need robotid on võimelised kasutama ka relvi.

Juba mõnda aega on maailma juhtivteadlased, kaasa arvatud britist kosmoloog Stephen Hawking, hoiatanud et tulevikus võivad robotid saada inimestest intelligentsemateks ja võimu haarata.

1984. aasta filmis «The Terminator» mängib Arnold Schwarzenegger küborgist tapjat, kes saadetakse 2029. aastast tagasi 1984. aastasse, et ta tapaks ettekandja, kelle sündimata poeg juhatab tulevikus inimeste robotitevastast võitlust. Naist saabub tulevikust kaitsma sõdur. 

Arnold Schwarzenegger filmi «The Terminator» reklaamplakatil / wikipedia.org
Arnold Schwarzenegger filmi «The Terminator» reklaamplakatil / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles