Video ja interaktiivsed pildid: Liberty suvemõis ootab ümbersündi (1)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Rocca al Mares asuv Liberty suvemõis seisab jätkuvalt tühjana ja ootab ideid, mida hoonekompleksiga peale hakata.

Presidendi kantselei otsustas veebruaris, et ei soovi rajada Liberty suvemõisa riigipea residentsi. Sellest alates ei ole suvemõisa tuleviku suhtes paari kuu jooksul midagi selgemaks saanud ja hoonekompleks seisab jätkuvalt tühjana.

Riigi Kinnisvara ASi pressiesindaja Madis Idnurm ütles Postimehele, et Liberty mõisa osas, ei ole seni mingeid otsuseid langetatud ja praegu seisab hoonekompleks tühjana.

Veebruaris teatas Eesti Vabaõhumuuseum, et kui presidendi kantselei hoonekompleksist huvitatud ei ole, võib vabaõhumuuseum Liberty suvemõisa oma haldusesse võtta, et rajada sinna koolituskeskus.

Vabaõhumuuseumi juhatuse liige Merike Lang ütles Postimehele, et võrreldes veebruarikuuga ei ole mingeid arenguid toimunud. «Kuna maa ei kuulu vabaõhumuuseumile, siis pole teema meie pädevuses,» ütles Lang.

Kokku 68 806 ruutmeetri suurusel kinnistul asub seitse hoonet ja Vana-Liberty hoone vundament. Hooned anti 2014. aasta alguses üle RKAS-ile. Varasemalt olid need vabaõhumuuseumi kasutuses.

Kochide perekonnale kuulunud Liberty suvemõisakompleks on Tallinna kõige terviklikumalt säilinud suvemõis, samuti oluline 18.–20. sajandi sotsiaalmajandusliku elukorralduse näide. Kolme Eesti arhitektuuri- ja kultuuriajaloolise tähtsusega mälestisega – Egon Kochi suvila, Egbert Kochi suvila ja Daheimi maja – kompleksi kuuluvad hävinud Vana-Liberty maja, Vana-Liberty maja jääkelder, pesuköök, majahoidja elamu, aednik Jaulo maja, Daheimi maja, Daheimi kelder ja Egon Kochi garaaž.

Kochide perekonna ajalugu algas Liberty alal 1822. aastal, mil Gustav Alexander Koch abiellus Karl Friedrichi tütre Caroline Elisabeth von Strahlborniga, saades territooriumi omanikuks. G. A. Koch töötas muu seas Tallinnas notarina, rae sekretärina, raehärrana ja rae advokaadina.

Vaata interaktiivseid 360-kraadiseid pilte Liberty suvemõisast

Elumaja

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Elumaja teine korrus

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Vastuvõtuhoone saal

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Vastuvõtuhoone ruum

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Vastuvõtuhoone teine korrus

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles