Lukustuvad betoonplokid teevad ehitamise lihtsamaks

, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Graniidi juhatuse liikme Kaspar Ojametsa sõnul töötab ettevõte selle nimel, et eksporti kasvatada.
Pärnu Graniidi juhatuse liikme Kaspar Ojametsa sõnul töötab ettevõte selle nimel, et eksporti kasvatada. Foto: Toomas Šalda

2011. aastal asutatud Audrus tegutsev Pärnu Graniit OÜ on oma lühikese ajaloo kestel katsetanud erinevate toodetega, kuid umbes kolm aastat tagasi spetsialiseeruti lukustuvate betoonplokkide valmistamisele ja betoonist eritellimuste täitmisele.

„Sellised betoonplokid on Euroopas, eriti Hollandis, Saksamaal ja Inglismaal laialt kasutusel ja meie nägime siin oma võimalust. Seal, kus väärtustatakse aja kokkuhoidu, on lukustuvad betoonplokid väga hinnatud, sest nendest saab kiiresti ja mõistliku raha eest püstitada tugeva seina või hoone. Plokid lukustuvad omavahel, moodustavad ühtse seina ja pole vaja kasutada segu. Plokkide paigaldus on kiire ja vaja on ainult kahte töömeest ja ühte tõsteseadet – sein on kohe kasutuskõlblik ja rajatisi on väga kerge vajadusel demonteerida ja teise kohta paigutada. Neid kasutatakse mitut moodi: teravilja ladustamine, materjalide käitlus, tugimüürid, tööstushooned ja üldehitus, sadamad ja tammid, teede ja raudteede ehitus, ajutised lahendused jne. Meie plokkidest tehtud seinad suudavad kanda väga suuri raskusi,” kiidab Pärnu Graniidi juhatuse liige Kaspar Ojamets.

„Alustasime lukustuvate betoonplokkide tootmist tänavakivide kõrvalt ühe vormiga, aga peagi pidime vormide arvu kasvatama praegusele neljakümne viiele, see tähendab, et suudame toota kolm veoautokoormat plokke päevas. Meie kollektiivis on neli meest, plaan on mõni inimene juurde otsida. Esimesel aastal müüsime paarsada plokki, järgmisel juba 3000, tänavust tulemust ei oska ennustada. Tulevikku silmas pidades loodame mingil määral Rail Balticu peale, sest seal oleksid meie tooted väga omal kohal. Kui vorme juurde hankida ja korraldada vahetustega töö, saaks tootmist kõvasti kasvatada,” räägib Ojamets.

Kasutusvaldkond on lai

Heameel on Ojametsal selle üle, et ettevõtte põhitoote on teiste seas kiiresti omaks võtnud põllumehed. „Viljakasvatajad püstitavad meie plokkidest viljahoidlaid ja lisaseinu olemasolevatesse hoonetesse. Seinu saab vajadust mööda ja kerge vaevaga teise kohta tõsta. Nii saab viljad ja väetised üksteisest lahus hoida. Saetööstused hoiavad samuti meie plokkidest tehtud seinte abil erinevaid materjale eraldi, jäätmekäitlejad kasutavad plokke tuletõkkeseinte rajamiseks. Päästeamet hindab meie plokke kõrgelt, sest on ette tulnud, et meie plokkidest seina taga on kõva tulekahju, aga seespool on temperatuur normis. Sadamate PVC-telkides on masinatega toimetades vaja tugevaid seinu, mida ei ole hirmu näiteks tõstukiga pihta minnes ära lõhkuda. Sertifitseeritud lukustuvatest plokkidest on kokku pandud ka püsihooneid ja seda väga kiiresti. Eraisikule sobib plokk vundamendi tegemiseks, majaseinaks on see natuke liiga massiivne. Teeme kümmet mõõtu ja kolme paksusega plokke.”

Ojametsa hinnangul on Pärnu Graniit konkurentsi mõttes soodsas seisus. „Eestis on minu teada küll üks konkurent tekkinud, kes teeb sarnast asja jääkbetoonist, aga seda ei saa sertifitseerida. Lätlased tahavad meile kanna peale astuda, aga vähemalt Poolast või Hiinast ei ole meie õnneks mõtet selliseid plokke siia vedada. Ise oleme oma toodangut Soome müünud ja töötame selle nimel, et eksport kasvaks.”

Ootab eritellimusi

 Praegu on lukustuvate betoonplokkide laoseis korralik ja nii võttis Pärnu Graniit vastu mahuka tellimuse päikesepaneelide aluste tootmiseks. „Kui laoseis kahaneb alla tuhande ploki, tuleb leida võimalus neid juurde teha,” kommenteerib Ojamets. Uue tellimuse kohta ütleb ta, et klient küsis lamekatustele sobivaid päikesepaneelide betoonaluseid, mis peavad olema kindla kaaluga ja teatud nurga all. Katuse külge neid kinnitada ei tohi, peavad seal püsima oma raskusega, mistõttu on need ka omavahel seotud. „Tallinnas ehitatakse üht kaubanduskeskust, mille katusele tuleb enam kui megavatine elektrijaam ja sinna need lähevad. Silmapiiril on uusi sarnaseid töid. Oleme nõus eritellimusena tegema kõikvõimalikke betoonist asju. Piiranguid sisuliselt ei ole – tellime metallimeestelt sobivad vormid ja teeme valmis. Eritellimused ongi põnevamad ja nende puhul pole ka turusolkimist karta,” leiab Ojamets.

Kui päikesepaneelide aluseid tehakse eritellimusena, siis tegelikult otsitakse Pärnu Graniidis kohapealgi võimalusi oma tootesortimenti laiendada. „Hiljuti tegime valmis esimese partii plokke, millest saab väga lihtsalt ehitada monoliitseina. Ploki sees on kolm 100 x 100 mm auku, mille kaudu saab vundamendist alates armatuuri üles välja viia. Armatuur ulatub läbi kogu seina, ülevalt valad betooni sisse, ei mingeid saalungeid ega midagi, väga mugav ja lihtne,” leiab Ojamets.

Täna algavale Maamessile võttis Pärnu Graniit kaasa veokitäie oma lukustuvate plokkide kõiki variante ja uued aukudega plokid. „Eesmärk on pildil püsida, sest ikka leidub neid, kes üllatuvad selliseid tooteid ja nende võimalusi nähes. Maamessi suur pluss on, et karastunud maamehi ei huvita, kas sajab või paistab päike. Meil on massiivsed ja rasked tooted, nendega kuhugi siseruumidesse ei lähe. Eelmisel aastal olid mul Maamessi teiseks õhtuks lõualuud valusad, nii palju pidin kogu aeg rääkima. Aga põllumehed on mõnusa ja asjaliku jutuga, nendega on vahva suhelda. Ühega alustad, teised kogunevad ligi, sest tahavad kuulda, millest jutt käib. Ja paistab, et meie põllumehed vaesed küll ei ole. Eriti need, kes headel maadel vilja kasvatavad,” muheleb Ojamets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles