Video: 60 tundi õhutaskus olnud sukelduja jäi ellu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sukelduja
Sukelduja Foto: Tom St George/Caters News Agency/Scanpix

Hispaanias Mallorca vetes möödunud laupäeval sukelduma läinud mehel tekkis õhuballoonidega probleem, kuid tal õnnestus leida veealune õhutasku, mis aitas tal ellu jääda.

Xisco Garcia oli selles õhutaskus 60 tundi, enne kui päästjad ta sealt pinnale tõid, edastab BBC.

Garcia sukeldumiskaaslane ei saanud teda probleemi tekkides aidata, vaid suundus kiiresti abi otsima.

Vee alla lõksu jäänud sulekduja teatel oli õhutaskus jahe ja pime ning rõhk piisavalt kõrge, et tal tekkisid hallutsinatsioonid.

Päästjatel kulus kogenud geograafist sukelduja päästmise ettevalmistamiseks ja ta päästmiseks üle kahe päeva.

«Kaotasin õhutaskus olles ajataju, arvasin et olen seal olnud viis päeva. Siis aga mõtlesin, et sõber jõudis pinnale, kutsus abi, kuid nad ei leia mind. Kuna seal tekkis mu hingamisel aina enam süsihappegaasi, siis hakkasin kummalisi pilte ja valgust nägema, arvates et päästjad on kohal. Kui nad ei tulnud, olin pettunud ja hirm kasvas,» meenutas mees.

Garcia ja ta kaaslane uurisid Mallorca lähedal asuvat veealust koobast, kui Garcial hapnikuprobleemid tekkisid. Sõber jõudis pinnale, teatas juhtunust, kuid päästesukeldujad ei pääsenud kohe hätta sattununi, sest nähtavus oli halb, kuna vesi oli nende sõnul nagu «kakao».

Hiljem selgus, et Garcia ja ta kaaslane tegid õigesti, et kaaslane läks pinnale, mitte ei hakanud osa enda hapnikust Garciale andma, sest nad mõlemad oleksid võinud raskesse olukorda sattuda.

Hispaania veealuse päästeüksuse esindaja Enrique Ballestros sõnas: «Nad oleksid võinud teise sukelduja hapnikule lootma jääda, kuid see oleks nende mõlema elu ohtu seadnud ja see oleks võinud lõppeda mõlema hukkumisega. Nad tegid õigesti, et sõber läks abi kutsuma».

50. eluaastates Garcia päästeti esmaspäeva öösel kohaliku aja järgi, olles õhutaskus 40 meetri sügavusel ja asudes koopa sissekäigust 900 meetri kaugusel.

Mees viidi haiglasse tervisekontrolli, kuid ühtegi vigastust tal ei leitud, ka ta kopsud olid korras. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles