Eriseanssidel on võimalik kohtuda filmi «Kallis õeke» võttemeeskonnaga

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedest saab kinodes üle Eesti näha Eesti-Laose-Prantsuse koostöös valminud üleloomulikku põnevusdraamat «Kallis õeke», mille peaosas astub üles Tambet Tuisk. Sel ja järgmisel nädalal toimuvad Tallinnas, Tartus ja Pärnus eriseansid, millel külalisteks Laose ainus naisrežissöör Mattie Do ning filmi võttemeeskond. 

Hulganisti rahvusvahelist tähelepanu pälvinud «Kallis õeke» on unikaalne kombinatsioon õudusfilmist ja draamast, mis leiavad aset Eesti segaseid 1990ndaid meenutavas Laoses. Film räägib nägemist kaotava Laose kesklassi naise abielust (Vilouna Phetmany) Eesti ärimehega (Tambet Tuisk) ja suhtepuntrast, mille taga on pere teenijatüdruk (Amphaiphun Phommapanya). Erakordne arthouse-draama käsitleb sotsiaalset ebavõrdsust, kolonialismi ja seksuaalpoliitikat, jäädes samal ajal närvikõdistavalt hirmutavaks.

«Euroopa-Aasia koostööfilme ei tehta tihti just kultuuriruumi ning väärtuste ja uskumuste suure erinevuse tõttu,» avaldas filmi produtsent Sten Saluveer, kes seisab ka esimese Eesti-Korea koostööfilmi taga. «Traditsioonidele ja ühiskondlikule tasakaalule orienteeritud Laose ning kiirusele ja efektiivsusele keskenduvate põhjamaalaste mõttemallide ühendamine oli kahtlemata suur väljakutse. Samas on erinevast kultuuritaustast hoolimata inimestevahelised suhted ja probleemid sarnased üle kogu maailma. Meie jaoks tähendab filmi rahvusvaheline edu seda, et hoolimata eksootilisest kontekstist kõnetab filmi tuum tugevalt ka Eesti ja Lääne vaatajaid,» lisas Saluveer.

Intrigeeriva koostööfilmi autoriks on Laose esimene ja ainus naisrežissöör Mattie Do ning tegemist on kogu Laose filmiajaloo 13. filmiga. Film on tänaseks pälvinud palju rahvusvahelist tähelepanu, osaledes 24 filmifestivali programmis, kusjuures Euroopa esilinastus toimus mainekal BFI Londoni Fantastic Film festivalil 2016. sügisel. «Kallis õeke» on noppinud auhindu nii Euroopa vanimalt žanrifilmi festivalilt Sidgeses kui pälvinud ka žürii eriauhinna Fantasporto festivalil Portugalis.

Filmi meeskonnaga kohtumised:

20. aprill – R2 eriseanss Coca-Cola Plazas 
20. aprill – Tartu esilinastus kinos Cinamon 

21. aprill – film kinodes üle kogu Eesti
23. aprill – kohtumine tegijatega Tallinnas kinos Sõprus
25. aprill – kohtumine tegijatega Pärnus kinos Apollo

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles