Rõivas: Semjonovi keskusele tänukirja andmine oli viga (3)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivase sotsiaalministrina väljastatud tänukiri Inimõiguste Teabekeskusele.
Taavi Rõivase sotsiaalministrina väljastatud tänukiri Inimõiguste Teabekeskusele. Foto: Allikas: sotsiaalministeerium

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart teatas täna, et Tallinna teenetemärgi kandidaadiks esitatud inimõiguste kaitsja Aleksei Semjonov on linna tunnustuse ära teeninud ja teda on tunnustanud nii presidendid kui ka ministrid, teiste hulgas tõi ta välja endise peaministri Taavi Rõivase. Rõivas tunnistas, et toona antud tänukiri oli viga.

Rõivas andis Inimõiguste Teabekeskusele tänukirja sotsiaalministri ametis olles. Rõivas selgitas, et sotsiaalministeeriumi aastapäeva puhul tänati formaalselt eranditult kõiki organisatsioone, kes on ministeeriumiga aastate jooksul kokku puutunud või koostööd teinud.

«Tagantjärele saab öelda, et see oli viga, sest minu silmis ei vääri Semjonov Eesti riigi tänu või veel vähem pealinna teenetemärki,» tunnistas endine Reformierakonna esimees.

«Tallinna teenetemärgi andmine Aleksei Semjonovile on sama jabur kui Nobeli rahupreemia andmine Bashar al-Assadile. Ma usaldan täielikult kaitsepolitsei hinnangut, et tegemist on inimesega, kes ei tegutse Eesti riigi huvides,» jätkas Rõivas.

Teenetemärk on Tallinna linna kõrgeim tunnustus ja selle andmine väga küsitava taustaga inimesele on Rõivase arvates absoluutselt sobimatu. «Olen täiesti nõus «Aktuaalse kaamera» saatejuhtidega, et sel teemal peab oma hinnangu andma Keskerakonna esimehena ka peaminister Jüri Ratas. Peaministrina on Ratasel piisavalt informatsiooni, mille pinnalt erakonnakaaslase tegevus ühemõtteliselt hukka mõista,» lisas ta.

Reformierakonna poliitikud eesotsas Kristen Michaliga seadsid eile kahtluse alla, et Tallinna linn Semjonovile teenetemärgi annab. Peaminister Jüri Rataselt päris selle kohta aru ka «Aktuaalne kaamera».

«Pohhuismi tipp. Keskerakond tahab anda Tallinna teenetemärgi inimesele, kes on koos organisatsiooniga viimase 12 aasta jooksul saanud kümnel korral kaitsepolitsei aastaraamatus märgitud kui Kremli mõjuagendid (Postimees, 2016),» kirjutas Michal.

«Aleksei Semjonov on olnud üks Vabariigi Presidendi rahvusvähemuste ümarlaua loojatest ja oma panuse eest saanud tänukirju president Lennart Meri ja president Arnold Rüütli käest,» selgitas Kõlvart, kes esitas Semjonovi Tallinna teenetemärgi kandidaadiks. «Lisaks on keskus saanud tänukirju endiselt sotsiaalministrilt Taavi Rõivaselt.»

Kõlvart lisas, et Semjonovi juhitav Inimõiguste Teabekeskus tegeleb üle 20 aasta inimõiguste realiseerimise ja kaitsega, osutades sealhulgas ka tasuta õigusabi, mida on saanud üle 20 000 inimese. Semjonovi juhitav Inimõiguste Teabekeskus loodi 1994. aastal Taani välisministeeriumi kaasaitamisel.

«Eesti kaitsepolitsei on korduvalt avaldanud arvamust, et Inimõiguste Teabekeskus on Venemaaga lähedalt seotud ning Eesti riigi suhtes vaenulik. Samas on Amnesty International pidanud süüdistusi alusetuteks. Keskuse kaitseks on välja astunud teiste hulgas ka endine NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen ja tuntud Vene inimõiguslane Ljudmila Aleksejeva,» märkis Kõlvart.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles