Soome metal-bänd tegi ajalugu: fännid toetasid 24 tunni jooksul Wintersuni 151 000 euroga

Laura Kurs
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome üks edukamaid metal bände Wintersun.
Soome üks edukamaid metal bände Wintersun. Foto: Wintersun

Wintersun on Soome heavy-metal-bänd, millele pani 2003. aastal aluse toonane Ensiferumi solist ja kitarrist Jari Mäenpää. Tema soov oli luua kompromissitut muusikat, mis mõtiskleks vastuseta küsimuste üle ning mille kõla peegeldaks eepilisust, melanhooliat, tumedust ja külmust.

Ent kompromissitu muusika loomine osutus pea võimatuks. See on ka põhjus, miks Wintersun on alates 2003. aastast üllitanud vaid kaks albumit ja nüüd oma fännide toel, nii enda kui nende pärast, jätkab tõelise muusika tegemist crowdfundingʼu abil (interneti kaudu annetajatelt millegi tarbeks vajaliku rahasumma kogumine – toim).

Paar nädalat tagasi saabus teade, et Wintersuniga liitus ka meie metal-fännidele tuttav solist ja kitarrist Asim Searah. Pakistani juurtega mees on nii Eestis tegutseva metal-bändi Cantilena kui ka Soome metal-bändi Damnation Plan solist. Rääkisin Wintersuni uue kitarristi Asimi ja bändi basskitarristi Jukka Koskineniga Wintersuni tulevikust ja nende uskumatust crowdfundingʼu edust.

Jukka sõnul ühendab Wintersuni liikmeid ühine maailmavaade ja muusikaline taju, kuid grupi filosoofia taga on algusest peale olnud solist Jari Mäenpää.

«Wintersun on Jari laps. See oli ning on tema jaoks vaimne ruum, kus ta saab luua muusikat, mis ei sõltu millestki ega kellestki, kui ainult temast endast,» sõnab Jukka. Tema kinnitusel on bändiliikmed Jari ideedega üheks kasvanud ja toimivad tugisüsteemina oma juhi ümber, kellesse nad sügavalt usuvad.

Nii Jukka kui ka Asim kirjeldavad Jari loodud ja bändilt audiovisuaalse kuju saanud muusikat kui paralleeluniversumit, mis helipildis kuulajale lugu jutustab.

Peale selle, et Wintersun valmistub üle pika aja jälle plaati välja andma – 4. juulil ilmub bändi kauaoodatud kolmas stuudioalbum «The Forest Seasons» – ja on võtnud oma live-koosseisu Asimi näol uue liikme, sai punt hakkama millegi fenomenaalsega. 24 tunni jooksul kogus bänd tänu fännidele crowdfundingʼu abil 151 000 eurot, mis on esimene samm Wintersunile Helsingisse n-ö kodubaasi loomise poole.

Milleks aga ühele bändile kodubaas? Jukka põhjendab seda vajadusega jätta senine igapäevatöö ja keskenduda vaid muusika loomisele. Nimelt on kõigil Wintersuni liikmetel, välja arvatud Jaril, praegu töö, millega nii ennast kui ka bändi tegemisi ära elatada.

«Viimased kümme aastat oleme Wintersuni tegemisi ise finantseerinud ja see on põhjus, miks meil ei ole siiani olnud võimalik ennast täielikult bändile pühendada,» nendib Jukka.

Samas ei näe nad bändina probleemi selles, et neilt ei ilmu «üks plaat iga kahe aasta tagant», nagu muusikatööstuses tihti kombeks. «Plaadi ilmumise tihedus ei ole meile oluline, sest kui keskenduksime ainult kuupäevadele ning muusika loomisele kui tootmisprotsessile, siis kaotaksime oma fookuse,» ütleb Jukka.

Arvestades Wintersuni töö spetsiifikat ja stiili, kergendaks oma ruumide, sealhulgas stuudio olemasolu bändi liikmete kinnitusel loometööd.

Bänd on fännidelt raha küsimise pärast metal-kogukonnalt hurjutadagi saanud, kuid Jukka ja Asimi ütlust mööda ei ole tegemist lihtsalt rahaküsimisega, vaid moodusega, kuidas müüa kuulajale eksklusiivset muusikat ning seeläbi, nende toel, unistus Wintersuni «kodubaasist» täide viia.

«50 euro eest saab «paketi» ostja lisaks juulis ilmuvale albumile hulga seniavaldamata materjale: kümne aasta taguste lugude uusversioone, palu, mida on bändi tegutsemisaja jooksul loodud, kuid mitte avaldatud. Muusikafännidel avaneb võimalus osa lugudest paljaks koorida ja neile ise midagi peale kirjutada. See, mida bänd omalt poolt selle summa eest vastu annab, on tegelikult väärt vähemalt kolm korda nii palju,» märgib Asim.

Jukka lisab, et crowdfunding on andnud nii neile kui ka Wintersuni fännidele võimaluse olla otseühenduses ilma igasuguste vahemeesteta. «See on kummaline, et mida avatum sa oma tegemistes oled, seda suurema kriitika osaliseks saad,» ütleb ta, kuid nendib, et tal on väga hea meel inimeste suure huvi üle. Sellega põhjendatakse ka crowdfundingʼu jätkamist.

«Huvi meie materjali vastu on olnud niivõrd suur, et otsustasime toetusaktsiooni kuu võrra pikendada,» ütleb Jukka. Pärast esialgu plaanitud kuud hakkas neile laekuma meile, milles paluti materjalide soetamine pärast crowdfundingʼu lõpetamist jälle avalikuks teha. «Nii otsustasime, et pakume ilmajäänutele võimaluse meie viimase kümne aasta eksklusiivmaterjale veel kuu aja jooksul soetada,» selgitab bändi basskitarrist otsuse tagamaid.

Asim ja Jukka soovivad, et Soome ühe armastatuima metal-bändi Wintersun järgmine plaat ei ilmuks mitte kümne aasta pärast, vaid varem ning fännid, kellega nad kõnelevad ühist keelt, seisaksid ka edaspidi nende kõrval. «See on uskumatu, et need inimesed on selle tee koos meiega läbi käinud ning kümme aastat oodata jõudnud,» sõnab Jukka 4. juulil ilmuva stuudioalbumi «The Forest Seasons» ilmumise eel.

Unistused saavad teoks – Asimi tee Pakistanist Soome metal'i-superstaariks!

2006. aastal käis toona 16-aastane Asim Searah koos onuga Saksamaal ühel suurimal metal-muusika festivalil Wacken Open Air, kus ta Wintersuni esimest korda live’is kuulis. Pärast kontserti õnnestus noorel fännil bändiliikmeid meet & greet’il kohata ning paar sõna juttu ajada.

Pea aasta hiljem külastas Asim juba Helsingit ja saatuse tahtel sattus Levytukku plaadipoes kokku Wintersuni kitarristi Teemu Mäntysaariga. Sellest sai alguse tutvus, mille ajal omandas Asim kitarrimängu tehnika ja mis 11 aastat hiljem tegi temast Wintersuni liikme. PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles