Fotograaf Peeter Langovits sai väärika preemia

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotograaf Peetr Langovits sai väärika aastapreemia.
Fotograaf Peetr Langovits sai väärika aastapreemia. Foto: Toomas Huik

Soome E. W. Ponkala Sihtasutus tunnustas aastapreemiaga tuntud fotograaf Peeter Langovitsi ja Ungari-uurijat Juhanit Huotarit. 

Langovits sai Ponkala aastapreemia soome-eesti kultuurisuhete dokumenteerimise ja arendamise, Huotari aga aastakümneid kestnud Soome ja Ungari suhete edendamise eest.

Peeter Langovits on tuntud pressifotograaf. Ta alustas fotograafitööd 1987. aastal ning on sellest ajast dokumenteerinud kõike Eesti ühiskonnas toimuvat. 1995. aastani oli ta ETA fototoimetuse peatoimetaja, seejärel kuni 2014. aastani Postimehe fotograaf.

Pressipiltniku ameti kõrvalt on ta korraldanud kümneid näitusi. Lisaks avaliku elu tegelaste ja sündmuste kajastamisele on tema suureks kireks olnud tavalise inimese argielu jäädvustamine.

Eriline koht on Langovitsi südames aga soome-eesti kultuurisuhetel, mida ta on aastakümneid teraselt jälginud. Paar aastat tagasi oli Helsingi raudteejaamas võimalik näha tema fotonäitust, kus olid peategelasteks kahe riigi presidendid beebieast vanaduspõlveni välja.

Täna avatakse Helsingi Eesti Majas Langovitsi uus näitus «Kuvia kulttuurisillalta» («Pilte kultuurisillalt»).

E. W. Ponkala Sihtasutus loodi 1924. aastal eesmärgiga edendada Soome ja hõimurahvaste kultuurisuhteid.

Sihtasutuse tunnustuse osaliseks on aastate jooksul saanud ka Lennart Meri, Ellen Niit, Piret Saluri ja Maimu Berg. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles