Pariisi tulistaja oli varasemast politsei jälgimise all kui potentsiaalne äärmusislamist (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse politsei eriüksuse liikmed
Prantsuse politsei eriüksuse liikmed Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/Scanpix

Eile leidis Prantsusmaa pealinnas Pariisis Champs-Élysées' avenüül aset tulistamisintsident, milles relvastatud mees tappis politseniku ja haavas veel kahte korrakaitsjat, kelle vigastused on eluohtlikud.

Prantsuse politsei teatel oli kahtlusalune isik neile juba varasemast teada, kuna teda peeti potentsiaalseks äärmusislamistiks ja ta oli selle tõttu jälgimise all, edastab BBC.

Kohaliku meedia teatel oli tulistajaks 39-aastane mees, kes elas Pariisi eeslinnas Chelles’s, kuid politsei ei ole  selle isiku nime veel avalikustanud.

Relvastatud sõdur valvamas Champs-Élysées' avenüül / BENOIT TESSIER/REUTERS/SCANPIX
Relvastatud sõdur valvamas Champs-Élysées' avenüül / BENOIT TESSIER/REUTERS/SCANPIX Foto: BENOIT TESSIER/Reuters/Scanpix

Juhtumi eest võttis vastutuse äärmusrühmitus Islamiriik, mis teatas, et üks nende võitlejatest on selle rünnaku taga.

Prantsusmaa president François Hollande sõnas, et tegemist oli terroristliku taustaga rünnakuga ning rahvas ja võim toetavad politseid.

François Hollande
François Hollande Foto: -/AFP/Scanpix

Prantsusmaa siseministeeriumi pressiesindaja Pierre-Henry Brandet’ teatel käivitus juhtum eile kella 21.00 paiku kohaliku aja järgi, kui auto sõitis politseibussi juurde ja sellest väljus automaatrelvaga mees, kes avas politseibussi suunas tule.

Tulistamises hukkus üks politseinik. Põgenemisel jätkas mees tulistamist, haavates veel kahte korrakaitsjat. Prantsuse politsei lasi siis tulistaja maha ning Champs-Élysées' avenüü suleti nii jalakäijatele kui liiklusele.

Politseivalve Champs-Élysées' avenüül
Politseivalve Champs-Élysées' avenüül Foto: PATRICK GELY PATRICK/SIPA/PATRICK GELY PATRICK/SIPA/Scanpix

Prantsuse võimude teatel peeti juba varasemast seda avenüüd kohaks, kus võidakse terrorirünnak toime panna ja selle tõttu oli see politsei kõrgendatud valve all.

Pariisi prokurör François Molins teatas pärast tulistamist, et neile on ründaja isik teada, kuid seda tuleb veel kinnitada.

Prantsuse meedia andmetel kandis kahtlusalune mees 2000. aastate alguses mitme aasta pikkust vanglakaristust selle eest, et ta tulistas politseinikku. Mõni aeg tagasi tegid julgeolekuvõimud kindlaks, et see isik võib olla potsentsiaalne islamiäärmuslane ja teda hakati jälgima.

Islamiriik avaldas oma meedialeheküljel Amaq, et nüüdne Pariisi tulistaja oli as Abu-Yusuf al-Baljiki.

Prantsuse presidendikandidaadid jätavad eile juhtunu tõttu ära täna toimuma pidanud kampaaniasündmused.

Nii USA president Donald Trump kui Saksamaa kantsler Angela Merkel mõistisd rünnaku hukka ning teatasid, et toetavad Prantsuse võime võitluses terrorisimiga.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles