Türgi opositsioon vaidlustas referendumitulemused halduskohtus (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Referendumitulemustega rahulolematud Istanbulis.
Referendumitulemustega rahulolematud Istanbulis. Foto: Arnaud Andrieu/SIPA/Arnaud Andrieu/SIPA

Türgi suurim opositsioonierakond Vabariiklik Rahvapartei (CHP) teatas, et kuna valimiskomisjon ei tühistanud presidendivõimu suurendava referendumi tulemusi, vaidlustab erakond need kõrgeimas halduskohtus.

Erakonna jurist Atilla Kart andis halduskohtusse vastavasisulise taotluse sisse reedel.

CHP esitas teisipäeval valimiskomisjonile taotluse tühistada rahvahääletuse tulemus oluliste rikkumiste tõttu, tuues eraldi esile viimasel minutil tehtud otsuse lugeda kehtivateks ka ametliku templita ümbrikes esitatud hääletussedelid. Komisjon ei rahuldanud taotlust.

President Recep Tayyip Erdoğani võimu suurendavaid põhiseadusmuudatusi toetas pühapäeval toimunud referendumil 51,41 protsenti osalenuist. Referendumi järel on tuhanded inimesed avaldanud hääletustulemuse vastu meelt. Referendumil kiideti heaks kokku 18 põhiseadusmuudatust, mis muudab riigi parlamentaarsest presidentaalseks.

CHP aseesimees Bülent Tezcan ütles reedel, et taotleb riiginõukogu nime all tuntud kõrgeimalt halduskohtult valimiskomisjoni otsuse tühistamist ning palub valimiskomisjonil enne kohtu otsust ametlikke tulemusi mitte välja kuulutada.

Türgi peaminister Binali Yildirim mõistis CHP käitumise hukka ja märkis, et kui inimesed on referendumil oma tahet väljendanud, siis selle vaidlustamine ei väljenda demokraatiasse uskumist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles