Saarlaste firma plaanib avamerele hiiglaslikke kalakasvandusi (2)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamus Eesti poodides müüdavast punasest kalast tuleb praegu välismaistest kasvandustest.
Enamus Eesti poodides müüdavast punasest kalast tuleb praegu välismaistest kasvandustest. Foto: Ahto Sooaru / Õhtuleht

Saaremaa ettevõte Ösel Offshore OÜ kavandab Eesti läänerannikule rajada kolm avamere kalakasvandust, mille aastane kogutoodang võiks idee teostumise korral olla kuni 15 000 tonni kala.

Sellise kogusega kergitaks Saaremaa ettevõte Eesti kalakasvanduste praegust aastatoodangut, mis jääb vaid mõnesaja tonni ringi, mitme suurusjärgu võrra, kirjutab Saarte Hääl.

Ösel Offshore OÜ kavandab kolme kalakasvatuskompleksi rajamist territoriaalmeres Saaremaast läände, Hiiumaast põhja ja Vormsist põhja poole jäävas piirkonnas. Sumpade maksimaalne kõrgus on ca 85 meetrit, sellest 70 meetrit vee all ja 15 meetrit vee peal.

Sumpade asukohavalikul on eelduseks vähemalt 50 meetri sügavune vesi ja reostuse vältimiseks väga hea veevahetus. Ka peavad sumbad asuma väljaspool intensiivseid laevateid ega tohi segada töönduslikku kalapüüki. Kalakasvatuse rajatisi teenindatakse tema sõnul spetsiaalsete laevadega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles