Ratas tunnustas kihutava mootorratturi teelt välja ramminud politseinikke (35)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mootorratturi peatamiseks tuli politseil ta teelt välja suruda.
Mootorratturi peatamiseks tuli politseil ta teelt välja suruda. Foto: Martin Ilustrumm

Peaminister Jüri Ratas tunnustas täna politseinikke, kes rammisid ööl vastu laupäeva Tallinnas politsei sõnul ligi 200-kilomeetrise tunnikiirusega politsei eest põgenenud mootorratturi teelt välja.

Ratas kirjutas Facebookis, et politsei teeb oma igapäevast tööd pingelistes olukordades, riskides meie kõigi turvalisuse nimel tihti oma elu ja tervisega. Ohuolukorras peavad politseiametnikud tema sõnul oma otsused langetama väga kiiresti, võttes arvesse iga juhtumi kõiki asjaolusid ning hoides inimeste turvalisust.

«Antud juhul eiras juhtimisõiguseta mootorrattur suurtel kiirustel pika aja jooksul politsei peatumismärguannet, seades ohtu nii enda, oma kaasreisija kui ka kõigi süütute möödujate elud. Politsei pidi võtma vastu operatiivse otsuse ohtliku situatsiooni lõpetamiseks ja see neil ka õnnestus,» ütles peaminister.

Ta tunnustas politseinikke otsustava sekkumise eest, mis hoidis ära rängemad tagajärjed. «Situatsiooni tekitamise ning enda ja süütute inimeste eluga riskimise eest vastutab täielikult ohtlikult käitunud mootorrattur, kes peab tegema juhtunust tõsised järeldused,» lisas Ratas.

Ratase erakonnakaaslane, parlamendi õiguskomisjoni juhtiv Jaanus Karilaid ütles Keskerakonna teatel samuti, et kuigi politseinikud võtsid ette riskantse sammu, oli see kaalutletud ja vajalik, et elusid ohtu seadnud ja seadustele vilistav mootorrattur peatada.

«Kihutav ja politsei eest põgenev lubadeta juht on ohuks mitte ainult endale ja kaassõitjale, vaid kõigile kaaslinlastele. Tema peatamine oli vajalik ja ma tunnustan mitte ainult poliitikuna, vaid ka isana politseiametnikke väga selle eest,» ütles Karilaid, kelle sõnul oli üllatav ja kurb kuulda mootorrattajuhi ja tema toetajate õigustusi ning juttu politseiriigist.

Tema sõnul olnuks politseil lihtsam jätta manööver tegemata, lasta kurjategijal minna ning poleks olnud mingisuguseid uurimisi ega pahameelt. «Ainult et olnuks päevade küsimus, mil lubadeta juht oma õnne ja teiste inimeste eludega taas riskinuks,» lausus Karilaid.

Vastuolulisi reaktsioone tekitanud sündmused hakkasid arenema ööl vastu laupäeva, kui politseipatrull märkas Tallinnas Pirita tee suunas sõitnud mootorratast, mille kiiruseks mõõdeti 101 km/h. Patrull andis mootorratturile peatumismärguande, mida mees aga eiras ning jätkas kiirust lisades sõitu. Mees sõitis mööda Pirita teed Kloostrimetsa ja sealt edasi Pärnamäe teele, tehes suurel kiirusel ohtlikke manöövreid.

Lähenedes Narva maantee ja Vana-Kuuli ringristmikule, pidurdas mootorrattur manöövri sooritamiseks hoo maha ja meest taga ajanud patrull otsustas mootorratta teelt välja suruda. Politsei Volkswagen sõitis mootorrattale tagant otsa, mille tagajärjel paiskus ratas paremale küljele. Mootorrattal sõitnud 25-aastane mees ja 22-aastane naine kukkusid ning mõlemad viidi haiglasse.

Kesklinna politseijaoskonna patrullitalituse juhi Taavi Kirsi sõnul oli mootorratta väljasurumine väiksel kiirusel läbimõeldud otsus, millega hoiti ära tõsisem õnnetus. «Politsei sekkub otsustavalt, kui teel sõidab ligi 200 km/h ja tahtlikult peatumismärguannet eirav juht, kes võib olla teistele ohtlik. Ülisuurel kiirusel toimunud avarii puhul oleks tõenäoline, et raskeid vigastusi oleks saanud nii mootorrattaga sõitnud noored kui ka juhuslikult teele sattunud inimesed,» ütles ta.

Mootorratast juhtinud Andre teatas laupäeva õhtul sotsiaalmeedias, et tal on piinlik ja ta tunneb end süüdi, kuid peab politsei käitumist mõtlematuks ja ohtlikuks.

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles