Ajalehtede liit: maakojukande dotatsioon tuleks tõsta 2,5 miljonini

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehed
Ajalehed Foto: Dmitri Kotjuh

Eesti Ajalehtede Liidu hinnangul peaks riik tõstma perioodika maakojukande dotatsiooni praeguselt 1,3 miljonilt eurolt aastal perioodiks 2018 kuni 2020 suurusjärgus 2,5 miljoni euroni.

«Eesti Ajalehtede Liidu delegatsioon on korduvalt kohtunud Eesti Posti esindajatega ning on jõudnud järeldusele, et praegu oleks olukorra lahendamiseks vajalik kojukande dotatsiooni suurendamine maapiirkondades eelseisvaks kolmeks aastaks, mis aitaks ülal hoida ka universaalposti kojukandevõrku,» kirjutasid liidu esindajad ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palole.

Kolme aasta möödudes tuleks liidu hinnangul olukorda uuesti hinnata lähtuvalt sellest, kuidas on muutunud maaelanike hulk ja ostujõud, kuidas on muutunud perioodika tiraažid ning kuivõrd on kallinenud kojukandeteenuse hind.

Ilma kojukande dotatsiooni tõusuta maapiirkondades ootaks perioodika kojukannet liidu sõnul 2018. aastal ees 34-protsendiline hinnatõus.

«See tähendaks paratamatult kallimat tellimishinda maaelanikele, tõenäoliselt vähendavad mõned väljaanded ilmumispäevi või otsivad Eesti Posti kojukandele alternatiivi, mis võiks aga käivitada universaalposti teenuse spiraalse kallinemise,» märkisid esindajad.

«Me ei pea õigeks vajaliku raha leidmist Eesti Posti omavahenditest või universaalpostiteenuse maksust, mille abil ei ole kuidagi võimalik koguda täiendavat 1,168 miljonit eurot maakojukande dotatsiooniks,» märkis liit.

Eesti Ajalehtede Liidu liikmed on probleemi lahendamiseks omalt poolt maksma järgneval kolmel aastal 4 protsendi võrra kallimat teenust igal aastal.

«Praegu aga teeme riigile ettepaneku suurendada perioodika maakojukande dotatsiooni, mis on suurusjärgus 1,3 miljonit eurot aastas ning on sellisena muutumatuna püsinud ligi kümme aastat, alates 2008. aastast,» seisab kirjas.

«Meie ettepanek järgmiseks kolmeks aastaks ehk perioodiks 2018-2020 on kehtestada dotatsioon suurusjärgus 2,5 miljonit eurot aastas. Selline dotatsioon koos eelpool nimetatud 4-protsendise iga-aastase hinnatõusuga perioodikaväljaannetele võimaldab säilitada maakojukannet ja tagada sõltumatu info leviku maal,» märgivad nad.

Pöördumisele on alla kirjutanud Äripäeva peatoimetaja ja liidu nõukogu esimees Meelis Mandel, Eesti Meedia juhatuse esimees Sven Nuutmann, Ekspress Grupi juhatuse esimees Mari-Liis Rüütsalu ja liidu tegevdirektor Mart Raudsaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles