Möödunud aastal surnud Tai kuningas kremeeritakse oktoobris

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai kuningas Bhumibol Adulyadej
Tai kuningas Bhumibol Adulyadej Foto: HO/Reuters/Scanpix

Tai võimude teatel kremeeritaks kuningas Bhumibol Adulyadej surnukeha rohkem kui üks aasta pärast tema surma ja see leiab aset 26. oktoobril.

Võimud lisasid, et kuninga ärasaatmistseremoonia algab juba päev varem ning kogu tseremoonia kestus on viis päeva, edastab The Independent. 

Tailased leinamas kuingas Bhumibol Adulyadejd
Tailased leinamas kuingas Bhumibol Adulyadejd Foto: Guillaume Payen/SIPA/Guillaume Payen/SIPA/Scanpix

70 aastat võimul olnud ja möödunud aasta 13. oktoobril surnud kuninga matustele kulutatakse riigi ja rahva raha üks miljard bahti (25 miljonit eurot).

Ta surnukeha pannakse avalikuks kremeerimiseks välja Bangkoki Suure palee lähedasele rohealale Sanam Luangi ning kremeerimise eest vastutab lahkunud kuninga ainus poeg, kroonprints ja tulevane kuningas Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun.

Tai kroonprints ja tulevane kuningas Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun
Tai kroonprints ja tulevane kuningas Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun Foto: © Chaiwat Subprasom / Reuters/REUTERS/Scanpix

Rohkem kui kuus miljonit tailast on käinud Suures palees alatest möödunud aasta oktoobrist kuningaga hüvasti jätmas.

Tailane leinamas kuningas Bhumibol Adulyadejd
Tailane leinamas kuningas Bhumibol Adulyadejd Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/Scanpix

Bhumibol Adulyadej oli Tai kuningas alates 9. juunist 1946, saades kohe pooljumalaks, kuna suutis sellesse Kagu-Aasia riiki rahu ja stabiilsuse tuua ning seda hoolimata kodumaal ja naaberriikides toimunud kommunistlikest riigipööretest ja sõdadest.

Tai kuningas Bhumibol Adulyadej
Tai kuningas Bhumibol Adulyadej Foto: SUKREE SUKPLANG/REUTERS/Scanpix

Pärast endise kuninga kremeerimist saab uus kuningas Vajiralongkorn troonile asuda, kuid Tai kuningakoda ei ole kroonimise aega veel teatanud.

Bhumibol Adulyadej ehk Rama IX Suur, kes sündis 5. detsembril 1927 USAs Massachusettsi osariigis Cambridge’is, oli Chakri dünastia üheksas valitseja.

Ta sai troonile pärast vanema venna Ananda Mahidoli salapärast surma, oletatavalt ta mõrvati.

Kuningas sai hariduse Šveitsis ja 1973. aastal kukutas ta rahva abil sõjaväelise valitsuse, tehes lõpu alates 1932. aastast Tais olnud sõjaväerežiimidele.

Bhumibol Adulyadej abikaasa oli 12. augustil 1932 sündinud kuninganna Sirikit Kitiyakara, paaril on neli last. 

Tai kuningas Bhumibol Adulyadej, kroonprints Maha Vajiralongkorn ja kuninganna Sirikit Kitiyakara
Tai kuningas Bhumibol Adulyadej, kroonprints Maha Vajiralongkorn ja kuninganna Sirikit Kitiyakara Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles