Pool aastat esimesest lumest – kas soe kevad juba paistab? (1)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senine kevad on toonud meile äärmiselt heitliku ilma koos lume ja lörtsiga.
Senine kevad on toonud meile äärmiselt heitliku ilma koos lume ja lörtsiga. Foto: Cliff Grassmick/AP

Ehkki hommikul saabus Eestisse suvise kruiisihooaja esimene laev, ei meenuta tänane ühtlaselt hall ilm kaugeltki midagi sellist, mida keegi esimese hooga kruiisimeeleoluga seostaks. Taoline lume ja lörtsiga vürtsitatud ilm on püsinud juba viimased pool aastat.

Täna varahommikul jõudis Tallinna kruiisilaev National Geographic Orion 86 reisija 66 meeskonnaliikmega pardal. Laev asub siit taas teele juba pärastlõunal, nii et turistidel jääb Tallinnaga tutvumiseks küllalt vähe aega. Lisaks saab nende päev siin olema hall ja vihmane.

Ilmateenistuse täna hommikul värskendatud nädalaprognoos sooja ilma armastajatele just liiga palju põhjust rõõmustamiseks ei anna – kui reedel tõuseb õhutemperatuur korra isegi 10 kraadi ümbrusse, siis laupäeval ja pühapäeval on taas jahedam ja ka uuel nädalal tõusevad pügalad 10 kraadi kanti.

Kuus kuud lumist aega

Mäletatavasti sadas sel talihooajal esimene lumi maha ööl vastu 25. oktoobrit ja järgmisel päeval oli mitmel pool maa valge. Korralikum lumikate tekkis nädal hiljem, kui mõnel pool mõõdeti lume paksuseks 11 sentimeetrit.

See tähendab, et tänaseks päevaks oleme me lume- või lörtsirõõme saanud nautida juba täpselt kuus kuud «See ei ole üldse nii ebatavaline ja palju ekstreemsemaidki näiteid on olemas,» ütles Postimehele Riigi Ilmateenistuse ilmaprognooside osakonna juhtivsünoptik Taimi Paljak. 

«Eks mingisugusel hetkel tuleb siis kompensatsiooniks pisut külmemat ilma. Kuid aprilli kohta ei ole kindlasti erakordne, et aeg-ajalt sajab lörtsi. See kõik käibki lihtsalt aprilliga kaasas»

Ühe tõeliselt ekstreemse näitena meenus Paljakule kohe 1975. aasta, kui veel 27. mail tuli maha paks lumi ja kraadiklaas näitas õues koguni kuut miinuskraadi.

«Samas ei ole see pikkus (kuus kuud lumist aega - toim.) kindlasti ka päris tavapärane, kuid samal ajal oli tänavune talv ju tavalisest märksa soojem,» ütles Paljak. Näiteks olid keskmisest soojemad detsember, veebruar ja märts. 

«Eks mingisugusel hetkel tuleb siis kompensatsiooniks pisut külmemat ilma. Kuid aprilli kohta ei ole kindlasti erakordne, et aeg-ajalt sajab lörtsi. See kõik käibki lihtsalt aprilliga kaasas,» rääkis Paljak. 

Sünoptik meenutas, et on olnud nii mõnigi aasta, kus aprillis on veel tuisanud ja paks lumigi maha tulnud. Kas paksu lund ja tuisku võib meil veel tänavusel kevadel tulla? «Ma ei söanda öelda, et nüüd üldse ei tule. Aga lähiaeg kindlasti paksu lund ei too,» ütles Paljak.

Paljaku sõnul näitab pikaajaline prognoos praegu, et maikuu teisel nädalavahetusel on Põhja poolt meie poole tulekul külm õhk. Nii vara on aga raske prognoosida, kui palju see täpselt külma toob ja kas see võib endaga ka lund või lörtsi tuua.

Välismaised ilmaportaalid lubavad sooja

Ilmateenistuse prognoos vähemalt mai algusse selliseid ekstreemsuseid ei luba. Samas aga nentis Paljak, et meie laiuskraadil võivad pikaajalised prognoosid väga kergesti muutuda. Muutuda võivad isegi lühiajalised prognoosid.

Seega ei tasu päris tõe pähe võtta välismaiste ilmaportaalide pikaaegseid prognoose. Kuid pilgu võib siiski peale visata. Näiteks prognoosib venelaste ilmportaal Gismeteo Tallinna suurt hüpet õhutemperatuuris alates 6. maist.

Kui veel 5. mail küündib temperatuur 8 soojakraadini, siis juba järgmiseks päevaks ennustab portaal 16 soojakraadi. Selline kevadsoe peaks nende praeguse prognoosi kohaselt püsima ka järgnevad päevad.

«Mida pikema aja peale on ennustus, seda suuremaks lähevad käärid ja seda erinevamaks muutuvad tulemused»

Tartusse prognoosib Gismeteo lausa suve meenutavat ilma – 6.-11. maiks ennustavad nad päevaseks õhutemperatuuriks üle 20-kraadist sooja. 

Ameeriklase Accuweatheri prognoosi kohaselt Tallinnas järgmine nädalavahetus nii soe ei tule ning õhutemperatuur üle 13 soojakraadi ei tule. Nende prognoosi järgi püsibki õhutemperatuur 13-14 kraadi ümber maikuu lõpuni. Accuweather lubab Tartusse 21-kraadist sooja aga juba 2. maiks. Pärast seda portaal ülikoolilinna nii sooja ilma enam ei luba.

Paar päeva ettegi on keeruline prognoosida

Paljak ei soostu täna veel prognoosima ega kinnitama, kas venelaste lubatav suvesoe tõepoolest Lõuna-Eestisse jõuab. «Aga veel kord - mida pikema aja peale on ennustus, seda suuremaks lähevad käärid ja seda erinevamaks muutuvad tulemused,» ütles ta.

Kui aga 6. mai paiku peaks tõeliselt soe ilm meieni jõudma, siis sünoptiku hinnangul saab see vähemalt praeguse pildi järgi olema pigem lühiajaline. Aga millal siis soe kevad lõpuks ikkagi kätte jõuab?

«Seda on raske prognoosida, sest ilm on väga heitlik ja muutlik.» Paljak tõi näiteks eeloleva laupäeva, mis on kohe-kohe käes, kuid mille prognoos on tänagi veel lahtine, sest prognoosides on suured lahkarvamused.

«Kas jõuab Lõuna-Eestisse väga mõnus soe, 13 ja 14 kraadiga, või piirdub 5-6 kraadiga. Kõik oleneb sellest, kuidas lähenev tsüklon meid ületab,» sõnas sünoptik.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles