Keskerakond: valimissüsteemi sisu tuleb valijatele selgitada

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Peeter Langovits

Keskerakondlase Kadri Simsoni hinnangul võiks valimissüsteemi muutmise asemel hoopis olemasoleva süsteemi sisu valijatele paremini selgitada.

«Kuna tavapäraselt on riigikogu valimistel kordades enam kandidaate, kui valituks osutujaid, siis jääb paratamatult iga süsteemi puhul oht, et iga valija ei saa parlamenti oma lemmikut,» sõnas Simson.

Simsoni sõnul on nimekirjade kaotamise idee iseenesest huvitav, kuid tähendaks valimissüsteemi muutumist majoritaarsemaks.

Tema hinnangul võib nii kujuneda olukord, kus võitja erakond saab napilt igas ringkonnas kolmanda mandaadi ning  teise tulemuse saanud erakond jääb igas ringkonnas napilt teisest mandaadist ilma.

«Nii on lõpuks erakondade mandaatide vahe kolmekordne, kuigi toetushäälte vahe võib olla märksa väiksem,» arvas ta. «Tänane süsteem aitab üldnimekirja kasutades lõpliku riigikogu esinduse valijate toetusega kooskõlla viia.»

Simson rõhutas, et üleriigiliste nimekirjade kaotamine ei aitaks valimiskünnist ületada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles