«Olukorrast riigis»: vanemapensioni süsteemis võib olla näpuviga

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadriorus jalutavad pensionärid..
Kadriorus jalutavad pensionärid.. Foto: Peeter Langovits.

Tänases Raadio 2 saates «Olukorrast riigis» tõsteti esile, et koalitsioonileppes tutvustatud vanemapensioni süsteemis võib olla näpuviga, sest pensionilisa lubatakse vaid ühele vanemale.

Saatejuhi Kalle Muuli sõnul võib vanemapensioni tutvustuses olla näpuviga, sest pensionilisa lubatakse ühele vanemale, mis on aga arusaamatu tingimus.

Muuli väitel on vanemahüvitisega selge: seda makstakse vanemale, kes on lapsega kodus.

«Mõistlik, et seda on üks ja saab üks vanem, sest tal kaob palk ära,» sõnas ta. «Saan aru ka, et lapsetoetust makstakse ühele vanemale, sest see on toetusele ühele lapsele.»

Muuli rõhutas aga, et vanemapensioni puhul on tegemist olukorraga, kus lapsed on täiskasvanud ja see raha ei lähe lastele.

«Pensionärid elavad sageli ka lahus, kuid koos on nad lapsi kasvatanud ja kuidas nüüd vahet teha, et kellele maksta,» sõnas Muuli. «Võib-olla riik leiab süsteemi, kuid kui palju sellest tekib tülisid, solvumistunnet, pahameelt ja võib-olla ka kohtuasju.»

Muuli hinnangul oleks lihtsam summa pooleks jagada, sest iga summa jagub alati kahega.

«Ma arvan, et see on pigem näpukas, sest ta oli alguses mõeldud emapensionina ja ema on lapsel üks ning nii see üks jäi,» täiendas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles