Vormsi ja Hiiumaa ühendati ülikiire internetiga

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome alus C/S Telepaatti tegi Läänerannikul kaabeldustöid
Soome alus C/S Telepaatti tegi Läänerannikul kaabeldustöid Foto: ELASA

Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutus jõudis lõpule valguskaabli vedamisega Vormsile ja selle kaudu ka Hiiumaale, mille tulemusena ühendatakse saared lähikuudel kiire internetiga.

Soome laeva Telepaatti abil jõudsid nimelt lõpule kaabeldustööd, mille tulemusena rajati Noarootsi-Vormsi ja Vormsi-Hiiumaa vahele vastavalt 16,5 kilomeetri ja 3,5 kilomeetri pikkused kaablitrassid ning tõmmati neisse 48 kiuga sidekaabel.

Edasi ühendatakse saared üleriigilise EstWin interneti baasvõrguga ja seejärel saavad sideteenuse pakkujad asuda pakkuma kiiret internetti lõpptarbijatele – olgu siis püsiühendusena, mobiilise interneti või raadioside kaudu.

Kiiret internetti saavad inimesed kasutama hakata mõne kuu pärast, kui kõik ettevalmistavad tööd on lõppenud.

«Eesmärk oli säästa võimalikult palju merekeskkonda, seetõttu tehti Vormsil maabumised suundpuurimisega suunaga merele, mille tulemusena säilis merepõhi praktiliselt puutumatuna,» kirjeldas tehtud töid Eltel Networks ASi juhatuse liige Indrek Allert.

Tema sõnul oli projekt keerukas väikse meresügavuse ja kivise ranniku tõttu – ent tänu Telepaatti meeskonna pikaajalisele kogemusele ja professionaalsusele kulgesid tööd tõrgeteta.

Objekti ehitusleping on sõlmitud ettevõttega Eltel Networks AS, kaabli paigaldas merre Relacom Finland OY.

Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutus asutati majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi eestvedamisel Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu liikmete poolt 2009. aastal. Sihtasutuse eesmärk ongi ellu viia EstWin projekt, mis tagab kiire interneti baasvõrgu kättesaadavuse maapiirkondades.

Uus valitsus on otsustanud eraldada 20 miljonit eurot kohalike kogukondade toetuseks, et läbi mittetulundusühingute kiire internet baasvõrgust ka lõppklientideni jõuaks. Paljudes piirkondades puudub selle nn viimase miili rajamiseks telekomettevõtetel endal ärihuvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles