Linz pani Hitleri Aphrodite taas nähtavale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linzi Aphrodite
Linzi Aphrodite Foto: Wikipedia.org

Austria Linz, kus Saksamaa diktaator Adolf Hitler elas teismelisena, pani taas nähtavale Aphrodite skulptuuri, mille Hitler sellele linnale kinkis, kuid see seisis mitu aastat muuseumilaos.

Vana-Kreeka armastus- ja ilujumalanna pronkskuju autoriks oli natsimeelne skulptor Wilhelm Wandschneider, kelle teos jõudis Linzi 1942. aastal, edastab The Local.

Linzi Aphrodite / wikipedia.org
Linzi Aphrodite / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Tegemist oli Hitleri kingitusega linnale, millest ta tahtis teha Kolmanda riigi kultuuripealinna.

Aphrodite kuju oli Linziz, kus Hitler elas vanuses 10 – 18 eluaastat, linnapargi rotundis 65 aastat, kuid 2008. aastal otsustaisd linnavõimud selle eemaldada.

Linzi Nordico muuseum sai kuju endale ja paigutas selle väljapanekul mitteolevate teoste lattu.

Linna kultuuri- ja turismikomiteed juhtiva Doris Lang-Mayerhoferi teatel ei pea Linz oma ajalugu häbenema ja see kuju on osa ajaloost.

Linzi linnanõukogus toimus hääletus ja enamik nõunikke oli kuju tagasipanemise poolt, samas aga oli ka neid, kes kardavad, et Aphroditest võib saada neonatside palverännaku koht või see langeb poliitilise vandalismi ohvriks.

Hoolimata sellest, et Linz oli Berliini, Hamburgi, Müncheni ja Nürnbergi kõrval väike ja tähtsusetu, oli see Hitleri jaoks siiski tähtis, kuna ta noorus möödus seal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles