Trumpi sada seiklusrikast päeva (4)

United States President Donald Trump smiles after signing S. 544 the Veterans Choice Program Extension and Improvement Act after signing it in the Roosevelt Room at the White House in Washington, DC on April 19, 2017. Photo Credit: Molly Riley/CNP/AdMedia//ADMEDIA_adm_041917_Trump-Veterans_CNP_009/Credit:Molly Riley/SIPA/1704192033 Foto: Molly Riley/SIPA/Molly Riley/SIPA
Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Telesaate «Saturday Night Live» sketšis kehastab Alec Baldwin president Donald Trumpi, kes palub asepresidendil Mike Pence’il lugeda ette nimekiri ametis oldud saja päeva saavutatust.

«Muidugi,» vastab vale-Pence. «Ametisse nimetati Neil Gorsuch.»

«Isver, mulle meeldib see nimekiri!» õhkab vale-Trump. «Milline ilus pikk nimekiri!»

See oli mõeldud liialdusena, kuid tõde ei jää kaugele, kirjutab ajaleht Politico. Trumpi seitsmele moslemimaale kehtestatud sissesõidukeelu kohus külmutas. Keeld sõnastati ümber, kuid kohus blokeeris sellegi. Mehhiko ja USA piirile ehitatava müüri eest ei taha keegi maksta – Trumpil ei õnnestunud veenda seda tegema ei mehhiklasi ega Ühendriikide Kongressi.

Presidendikampaanias ründas Donald Trump väsimatult poliitilisi norme, kasutas sõnu ja tegi tegusid, mida tõsiselt võetavad kandidaadid poleks saanud endale lubada. See oli kui tõsielusari.

 

Tema kõrval seisid tütar, abikaasa, endine parempoolse veebilehekülje juht ja Goldman Sachsi juhtivtöötaja – kellelgi neist pole valitsuses töötamise kogemust. Trump eitas vaktsineerimise kasu, kritiseeris Mehhiko juurtega kohtunikku rassistlikul toonil, mõnitas invaliidist ajakirjanikku, keeldus avaldamast oma tuludeklaratsiooni. Lisaks lekkis meediasse salvestus, millel Trump kirjeldab, kuidas talle meeldib naisi näppida.

Tema käitumisviisist hakkab saama uus normaalsus ja ta ei väsi üllatamast ka pärast ametisse astumist, kirjutab Politico. Esimese saja tööpäeva jooksul jõudis Trump süüdistada oma eelkäijat Barack Obamat pealtkuulamises ja keeldus vabandust palumast, kui väide ümber lükati. Ta tuli lagedale vandenõuteooriaga kolmest miljonist illegaalsest hääletajast – seda peetakse eelmänguks valimisõiguse piiramise kavale.

Vaata, kuidas Trump puudega ajakirjanikku mõnitab:

Selle nädala demonstratiivne sagimine Valges Majas pidi küllap tõestama, et karmi kriitika osaliseks langenud valitsus ei ole stagneerunud, vaid tegutseb – teeb ükskõik mida peale paigal tammumise.

«See on pikk. Ma ei hakka kõike läbi lugema,» teatas Trump teisipäeval üht määrust allkirjastades, vahendab Washington Post.

Kongressile on Trumpi administratsioon esitanud vaid ühe eelnõu – president Barack Obama tervishoiureformi Obamacare’i muutmiskava. See kukkus läbi. Valge Maja ametnikud ja vabariiklastest kongressiliikmed rääkisid sel nädalal lootusrikkalt, et peagi saavutatakse kokkulepe ja uus eelnõu tuuakse varsti Kongressi ette. Üksikasjadest ei räägitud.

 

Trump on allkirjastanud küll mitu määrust, kuid pigem on need olnud ilusamini vormistatud memod, mis markeerivad poliitilisi soove, kuid ei sunni kedagi midagi muutma, kirjutab Politico. Siiski, nende hulgas olid käsud blokeerida 13 Obama aja korraldust enam kui 20 000st.

554 olulisest ametikohast 532 on siiani täitmata. Kõik kandidaadid peab heaks kiitma senat, aga Trump pole 508 kohale isegi kandidaati määranud.

Washington Post kirjutab, et Trumpi strateegia, nagu me seda praegu näeme, on uuem versioon kinnisvaraarendaja käitumismudelist. 1987. aastal avaldas Trump raamatu, milles kirjeldas, kui oluline on jätta endast edukas mulje ja kuidas seda teha. Näiteks tõi ta loo sellest, kuidas leidis raha Atlantic City arenduse ehitamiseks. Idee maha müümiseks lasi ta töölistel ehitusplatsi ühest nurgast pinnas üles kaevata ja see platsi teise serva vedada – inimestele pidi jääma mulje, et töö lausa lendab käes.

Presidendikampaania ajal pakkus Trump valijatele nimekirja «Leping Ameerika hääletajaga», milles luges ükshaaval üles kõik asjad, mida presidendiks saades kavatseb teha. Nimekirja saja päeva tegevuskava 18 tõotusest, milleks pole vaja Kongressi heakskiitu, on Trump ära teinud seitse, luges Politico kokku.

Täna õhtul esineb Trump Pennsylvania rahva ees. Üritus on plaanitud samale ajale, kui toimub traditsiooniline Valge Maja korrespondentide õhtusöök, mida president Trump boikoteerib. Pennsylvania ürituse eesmärk on rõhutada Trumpi toetajaskonna suurust ja presidendi seni tehtud tööd.

 

Märtsis korraldas Trump Nashville’is tänase kõne peaproovi. Nashville’is jagasid vabatahtlikud kohaletulnutele siniseid märke kirjaga «Antud lubadused, peetud lubadused».

Lisaks avas Valge Maja käiku Trumpi sajale ametipäevale pühendatud veebilehekülje, kus tutvustatakse tema edu. Küsitlused näitavad, et Trump on oma toetajaskonnas eesmärgi täitnud – suur hulga küsitletute hinnangul on president lubadusi pidanud, vahendab Washington Post.

Samas on Trumpi reiting Ühendriikides madalam kui ühelgi tema eelkäijal pärast Teist maailmasõda.

Foto: graafika: Silver Alt

 

Viis suurimat lubadust

1. Nimetada Ülemkohtusse konservatiiv

 

Erilist rõhku pani Trumpi meeskond konservatiivist Neil Gorsuchi määramisele Ühendriikide Ülemkohtu kohtunikuks. Trump valis Gorsuchi esitatud kandidaatide hulgast.

USA meedia hinnangul meenutab Gorsuch paljuski oma eelkäijat Antonio Scaliat. Ajalehe Washington Post andmetel on Denveris kohtunikuna töötanud Gorsuch näiteks seda meelt, et USA põhiseadust tuleb võtta nii sõna-sõnalt ja tõlgendusteks eriti ruumi ei ole.

Ülemkohtu kohtuniku amet on eluaegne, kuid mingil hetkel võib siiski pensionile jääda.

2. Tühistada ja asendada Obamacare

Trumpi üks keskseid kampaanialubadusi, kuid seni pole tal õnnestunud selle täitmisega kuigi kaugele jõuda. Märtsis kongressi hääletusele jõudnud uus tervishoiukava ei saanud piisavalt toetushääli ja lükati tagasi.

Tervishoiureformi eesmärk on asendada eelmise presidendi Obamacare’ina tuntud tervishoiusüsteem. Washington Posti andmeil oli president Donald Trump meelitanud vabariiklasi ettepaneku poolt hääletama lubadusega, et kui eelnõu läbi ei lähe, võib Obamacare tema poolest jõusse jääda.

Sel nädalal teatas Trump, et vabariiklased on peaaegu valmis saanud reformi uue versiooni, mis varsti Kongressi ette jõuab. Üksikasju ta ei avaldanud.

3. Ehitada müür Mehhiko piirile

«Müür saab ehitatud,» ütles president. Sisserände ohjeldamine oli Trumpi valimiskampaania keskne teema. Selle kõige tähtsam osa on 3200 kilomeetri pikkuse müüri rajamine Ühendriikide ja Mehhiko vahele. Seni pole tal õnnestunud plaani täitmiseks aga raha leida.

Trump avaldas sel nädalal lootust, et sunnib mingil viisil Mehhiko siiski müüri eest maksma. Mehhiko on kategooriliselt keeldunud. Müüri maksumust hinnatakse mitmele miljardile dollarile. Trump on pannud ette kärpida 18 miljardi dollari võrra meditsiini, teeehituse ja riiklike toetuste eelarvet, et müüri eest maksta. See tähendaks, et maksaksid USA maksumaksjad, mitte Mehhiko.

Plaani on väga raske ellu viia, sest opositsioonilised demokraadid saavad senatis blokeerida kõik presidendi raha kulutamise plaanid.

«Ärge laske võltsmeedial endale väita, et olen müüri asjus seisukohta muutnud,» sõnas Trump. «See saab valmis ja aitab tõkestada uimasteid, inimkaubandust jne.»

Ehitusega on ta Fox Newsi andmetel lubanud algust teha juba sel suvel.

4. Keelata moslemitel riiki siseneda

«Soovime siin riigis näha vaid neid, kes toetavad meie maad ja armastavad tõeliselt siin elavaid inimesi,» teatas Trump esimest sissesõidukeeldu allkirjastades. Dokument keelas 90 päevaks Ühendriikidesse sisenemise «terrorismile kalduvatest riikidest pärit inimestel» ja peatas 120 päevaks kõik riigi põgenikeprogrammid.

Üle riigi kogunes lennujaamadesse tuhandeid protestijaid ning lõpuks külmutas föderaalkohtunik James Robart presidendi keelu täitmise.

Sissesõidukeelu teises variandis jäeti Iraak nimekirjast välja, kuid ka see variant tõi kaasa hääleka protesti ja Trumpile ebasoodsa kohtuotsuse.

Ameerika kodanikuõiguste organisatsioonile (ACLU) annetati Trumpi sissesõidukeelu ajal 24 miljonit dollarit. «Ühelt poolt oleme kodanikualgatuste suurejoonelise taassünni tunnistajaks,» ütles ACLU poliitilise osakonna direktor Faiz Shakir. «Samas näeme suurt kahju, mida Trumpi teod on tekitanud paljudele inimestele.»

5. Ameerika ennekõike

Seda lubadust võib mõista mitmeti. Paljude arvates tähendas see lubadus, et uus valitsus keskendub riigisisestele probleemidele ega huvitu ülejäänud maailmas toimuvast, vahendab Deutsche Welle.

Näiteks otsustas Trumpi taganeda 2016. aastal 12 Aasia riigiga allkirjastatud Atlandi-ülesest koostööleppest, sest Trumpi hinnangul polnud lepe USA-le kasulik.

Trump kaalub samuti taganemist Põhja-Ameerika Vabakaubandusleppest (NAFTA) Mehhiko ja Kanadaga. Ta võttis valimiskampaania ajal NAFTA vastu karmilt sõna, nimetades seda katastroofiks.

Viis tähtsamat teemat

1. Alternatiivsete faktide ajastu

 

Mõistet «alternatiivsed faktid» tutvustas maailmale kohe Trumpi ametisse astumise järel tema nõunik Kellyanne Conway. Sestsaadik on Valge Maja tõest oma versiooni esitanud.

Näiteks teatas Trump hiljuti, et ükski president pole esimese saja päeva jooksul saavutanud rohkem kui tema. Ajaloolaste hinnangul on palju enam jõudnud teha mitmed tema eelkäijad, näiteks Barack Obama ja Franklin D. Roosevelt.

Rahvusvahelist huvi äratas Trumpi alternatiivne fakt veebruarist, et Rootsis olevat toimunud terrorirünnak. «Vaadake, mis eile õhtul Rootsis toimus. Rootsis, kas suudate seda uskuda? Seal oli palju ohvreid. Neil on selliseid probleeme, mida nad poleks uneski näinud,» ütles Trump teda kuulanud rahvahulgale.

2. Rahvusvahelised suhted

 

Ühendriikide 45. president heitis ametisse astudes kriitikanooli kogu Teise maailmasõja järgse maailma pihta ja lubas esimeseks tõsta Ameerika huvid. Trump teatas kampaania ajal, et Ühendriigid ei saa endale enam lubada rahvusvahelise politseiniku rolli. Lisaks pani ta kahtluse alla koostöölepped nii Euroopa kui ka Aasiaga, tegi maha liitlasti ja konkurente. Kedagi ei üllata enam teatega, et uudiseid loeb Trump Fox Newsist. Nii õnnitles ta Türgi liidrit Recep Tayyip Erdoğani Türgi referendumi järel, kui sellel õnnestus oma võimu suurendada.

3. NATO

Pärast ametivande andmist on sõjaka Trumpi toon pidevalt taltsamaks muutunud. Nüüd laulab ta juba NATO-le kiidulaulu, rõhutab liitlassuhete olulisust ja rahvusvahelistest normidest kinnipidamise tähtsust ning on saatnud Ühendriikidest lisaväge

rahvusvahelistesse konfliktidesse. «Kaebasin selle üle tükk aega tagasi, kuid nüüd on nad teinud muutusi, nad võitlevad tõepoolest terrorismiga,» selgitas muutust Trump, võõrustades organisatsiooni peasekretäri aprilli alguses. Ta lisas, et terrorismioht muudab NATO veel tähtsamaks. «Ütlesin, et NATO on iganenud. Enam ei ole.»

4. Venemaa

Kuuldused Trumpi ja Venemaa sidemetest hakkasid levima juba presidendikampaania ajal. Sidemeid avastati mitme Trumpi välja pakutud valitsusliikme ja Venemaa vahel. USA Luure Keskagentuuri (CIA) ja Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) teatel on neil tõendeid Venemaa sekkumisest USA 2016. aasta valimistesse Trumpi toetuseks. Valge Maja eitab seost kategooriliselt. Süüdistusi uurivad nüüd kaks luurekomiteed. Washingtoni algul Venemaad pooldav suhtumine on nüüdseks aga jahtunud – eriti pärast Trumpi rünnakut Venemaa liitlasele Süüriale. «USA ja Venemaa vahel saab kõik korda. Õigel hetkel tulevad kõik mõistusele ja tulemuseks on kestev rahu,» kuulutas Trump hiljuti Twitteris.

5. Põhja-Korea

Kõik USA senaatorid olid selle nädala alguses Valgesse Majja kutsutud. Neile anti mõista, et Washingtonil on Põhja-Koreaga tõsi taga. «On võimalus, et meil tekib Põhja-Koreaga suur-suur konflikt,» sõnas Trump mõne päeva eest Reutersile. Ta lisas, et eelistaks rahumeelset lahendust ja Korea poolsaare tuumavabaks muutmist, kuid laual on kõik variandid.

Põhja-Korea norib tüli. Oleks tore, kui Hiina otsustaks aidata. Kui mitte, siis lahendame probleemi nendeta! U.S.A.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 11, 2017 

«Meile meeldiks lahendada asju diplomaatiliselt, kuid see on väga keeruline.» Lisaks saatis Trump regiooni sõjalaevad, kaasa arvatud lennukikandja. Konflikt on aga hästi mõjunud USA ja Hiina suhetele.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles