Jaapani valitsus süüdistas tuumajaama omanikfirmat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fukushima I tuumajaam
Fukushima I tuumajaam Foto: SCANPIX

Jaapani valitsus kritiseeris probleemse Fukushima 1. tuumajaama omanikfirmat valeandmete esitamise pärast.

Tuumajaama omanikfirma TEPCO teatas esmalt, et tuumajaama teise reaktori juures töötanud inimesed evakueeriti eile normaalsest kümme miljonit korda kõrgema radiatsioonitaseme tõttu. Hiljem teatati siiski, et näitaja oli 100 000 korda kõrgem, vahendas BBC.

«Kuna radioaktiivsuse jälgimine on oluline tingimus ohutuse tagamisel, on selline viga täiesti lubamatu,» kommenteeris valitsuse esindaja Yukio Edano, kelle kinnitusel on TEPCO-le tehtud ka vastav märkus.

«Radioaktiivsus on tulnud ilmselt kütusevarrastest, mis ajutiselt sulasid ning reaktoris kasutatava jahutusveega kokku puutusid,» selgitas Edano, kelle sõnul tuleb radioaktiivne vesi ära pumbata, et parandustöid jätkata.

TEPCO vabandas eile tehtud vea pärast, täpsustades, et näitu lugenud spetsialistil polnud aega teist mõõdikut kontrollida, kuna radiatsioonitase oli juba niigi ohtlikult kõrgele tõusnud.

Jaapani tuumajärelvalveameti esindaja Hidehiko Nishiyama sõnul on radiatsioonitase tuumajaama teise reaktori juures 1000 millisiivertit tunnis. «See on erakordselt kõrge näitaja,» selgitas Nishiyama.

See on neli korda suurem kui töötajatele kehtestatud hädaolukorra piir ehk 250 millisiivertit tunnis. Keskmine inimene puutub aasta jooksul kokku kuni kolme millisiiverti suuruse radiatsioonitasemega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles