Iisrael viis Gaza lähedale õhutõrjepatareid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iisrael paigutas Palestiina islamistliku äärmusrühmituse Hamas kontrollitavast Gaza sektorist lähtuvate rakettide tõrjumiseks eile riigi lõunaossa kaks õhutõrjepatareid.

Raudkupli-nimelisse raketikaitsesüsteemi kuuluvad patareid peaks pakkuma juudiriigile kaitset lühimaarakettide eest. Möödunud nädalal tulistati suletud Gaza sektorist Iisraeli pihta kümneid rakette ja mürske, neist osa kandus Gaza maaribast koguni 40 kilomeetri kaugusele.

Uudisteagentuuri AFP teatel paigutati üks patareidest Beer Sheva linna lähedale. Rohkem kui poole miljoni elanikuga linna tabas kolmapäeval mitu Grad-tüüpi raketti. Seni pole selgunud, kuhu paigutatakse teine patarei.

Samas on juudiriigi ametnikud kinnitanud, et Raudkupli arendustööd veel käivad.

«Iisrael on alates Lahesõjast olnud raketitule all 20 aastat. Ma ei taha luua illusiooni, et Raudkuppel, mida me täna esimest korda rakendame, annab täieliku ja ulatusliku vastuse,» ütles Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu valitsuse koosolekul. «Raudkuppel on endiselt katsetamisjärgus ja meil pole võimalust kaitsta patareide paigutamisega iga kodu, kooli, baasi ja asutust.»

Iisraeli julgeolekuallikad on kinnitanud, et õhutõrjepatareide paigutamine on pigem sümboolne, kuna katsefaasis on nende efektiivsus piiratud ning armee teatel paigutatakse neid pidevalt ümber.

Raudkupli lõpetamine nõuab ilmselt aastaid. Mais küsis Iisraeli peamise liitlase USA president Barack Obama Kongressil eraldada Iisraelile õhutõrjesüsteemi arendamiseks veel täiendavad 205 miljonit dollarit lisaks kolmele miljardile dollarile, mida Iisrael saab Washingtonilt aastas.

Iisrael hakkas ballistiliste rakettide vastast süsteemi koos USAga arendama pärast seda, kui Iraak esimese Lahesõja ajal Iisraeli pihta Scud-rakettidega tulistas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles