Õpilased nõudsid eestikeelset kooli

Odette Kirss
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1. mai miiting.
1. mai miiting. Foto: SA Virumaa Muuseumid

1917. aasta märtsis alanud rahva väljaastumised jätkusid aprillis. Senine käremeelsus taandus ja maad võttis suurem organiseeritus. Liitumist alustasid kohalikud pahempoolsed, keda leidus kõige enam raudteelähedastes Kukeküla töökodades. Päris mitmed sealsed töölised ja meistrid olid varem tegutsenud Petrogradis.

12. (25.) aprillil peeti haridusseltsi saalis VSDTP Rakvere organisatsiooni asutamiskoosolek. Seda juhatas Kukekülas Jaama ja Vase tänava nurgal asunud Einmanni mehaanikatöökoja meister Andrei Meibaum. Rahvast tuli kokku üpris palju. Esmalt loeti ette partei programm ja põhikiri, VSDTP seisukohti selgitas Tallinnast saabunud enamlane, VSDTP Eestimaa büroo liige Henrik Suuder. Koosoleku lõpul pandi parteisse astujate nimed kirja.

Kohalik organisatsioon sai loodud, aga mingit rolli see linna elus ei mänginud. Veel sama aasta suvel kurtis bolševistlik Kiir, et VSDTP Rakvere osakond “... enese olemasolemist peaaegu ei avaldagi. Kahju, et see nii on.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles