Video: FBI agendistaatuses tõlk abiellus Islamiriigi võitlejaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daniela Greene ja Denis Cuspert
Daniela Greene ja Denis Cuspert Foto: Kuvatõmmis/Youtube

CNNi andmetel reisis USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) tõlk, kellele oli antud ajutine agendistaatus, 2014. aastal Süüriasseja abiellus seal äärmusrühmituse Islamiriik võitlejaga, kes oli ta uurimisobjekt.

Kohtudokumentide kohaselt ei teavitanud Daniela Greene FBId Süüriasse reisimisest, kuid hoiatas oma kallimat, et ta on FBI uurimisobjekt.

Daniela Greene ja Denis Cuspert
Daniela Greene ja Denis Cuspert Foto: Kuvatõmmis/Youtube

FBI teatel oli Greene’i juhtum üks nende viimase aja suuremaid möödalaskmisi ja nende arvates suhtus justiitsministeerium nende töötaja juhtumisse liiga kergekäeliselt.

Mees, kellega Greene abiellus, ei ole tavaline terrorist, vaid Saksamaa kodakondsusega välisvõitleja, kes vabatahtlikult läks Süüriasse võitlema.

Denis Cuspert oli räppar, kellest sai Islamiriigile uute võitlejate värbaja, saades samas terrorismivastase politsei jälgimisobjektiks nii Euroopas kui USAs.

Denis Cuspert
Denis Cuspert Foto: GORDON WELTERS/NYT/Scanpix

Saksamaa räpiringkonnas tuntakse Cusperti nime all Deso Dogg, kuid Süürias võttis ta endale võitlejanime Abu Talha al-Almani. Ta ülistas enne terroristiks saamist oma lauludes kunagist maailma esiterroristi Osama bin Ladenit ja ähvardas president Barack Obamat kõri läbilõikamisega. Samuti esines ta mitmes Islamiriigi propagandavideos.

Greene sai üsna kiiresti pärast Cuspertiga abiellumist aru, et ta tegi väga suure vea, mis võib talle FBIs koha maksta. Ta põgenes Süüriast tagasi USAsse, kus ta arreteeriti ning oma naha päästmiseks tegi võimudega koostööd.

Ta mõisteti kohtus süüdi rahvusvahelise terrorismiga seotuse kohta valetamises ning talle määrati kahe aasta pikkune vangistus. Ta vabanes vanglast möödunud aasta augustis. 

FBI juhid teatasid, et  Greene’i juhtum oli neile karmiks õppetunniks, kuid samas näitas see ära nende nõrgad kohad, mida saab tugevdada.

USA justiitsministeeriumi teatel ei olnud Greene’i juhtum ainus selline, vaid neid on veel.

Greene ei tööta enam FBIs, vaid on hotelli vastuvõtuadministraator ning ei soovinud meediale temaga juhtunut enam kommenteerida.

CNN ei paljastanud, millises USA linnas Greene töötab, kuna see võib tema ja ta pere elu ohtu seada ning Islamiriik võib võitlejad neid tapma saata. Samuti ei saa Greene’iga juhtunut kommenteerida ta advokaat Shawn Moore, kelle sõnul on kliendiga seonduv konfidentsiaalne ja ta rikuks sellise info avaldamisega USA julgeolekureegleid.

Advokaadi sõnul oli Greene teadlik oma tegudest, olles samas natuke naiivne, kuid nüüd kahetseb tehtut.

Daniela Greene sündis Tšehholsovakkias, kuid kasvas üles Saksamaal, kus ta abiellus USA sõduriga ja migreerus USAsse. Hiljem ta lahutas oma mehest. Ta õppis Oklahoma Cameroni ülikoolis, kus sai bakalaureuse diplomi. Ajaloomagistriks sai ta Clemsoni ülikoolis, mille õppejõudude sõnul oli Greene üks töökamaid ja andekamaid üliõpilasi.

Tänu oma diplomitööle, mis käsitles Teist maailmasõda ja Prantsusmaa natsimeelset Vichy režiimi, jäi ta silma FBI-le, kuhu talle saksa keele tõlgi tööd pakuti.

Greene töötaski alates 2011. aastast FBIs, saades samas juurdepääsu salainfole ja vajalikul määral ka agendi väljaõpet.

2014. aastal määras FBI Greene’i tööle Detroiti, kus talle anti ülesandeks uurida Saksa päritolu terroristi, kes käis Islamiriigi jaoks võitlejaid värbamas Egiptuses ja Liibüas ning lõpuks suundus Süüriasse võitlema. Kuid Greene armus Cusperti, rikkudes sellega mitmeid FBI reegleid ja reisis tema juurde Süüriasse. 

Greene saabus USAsse tagasi 8. augustil 2014, mil ta ka kohe arreteeriti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles